Δημοψήφισμα στην Τουρκία: Νοθεία καταγγέλλει η αντιπολίτευση – Πανηγυρίζει ο Ερντογάν

ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ Διεθνή • 16 Απριλίου 2017

 Εκατομμύρια Τούρκοι ψήφισαν για την έγκριση ή την απόρριψη των συνταγματικών αλλαγών, οι οποίες ενισχύουν ακόμα περισσότερο την εξουσία στα χέρια του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Το δημοψήφισμα διεξήχθη σε έντονο κλίμα πόλωσης στα 167.140 εκλογικά τμήματα. 

  Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu τα τελικά ανεπίσημα αποτελέσματα είναι 51,37% υπέρ του «ναι» και 48,63% υπέρ του «όχι». Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταγγέλλουν νοθεία. Το φιλοκουρδικό HDP με ανακοίνωση του δηλώνει ότι θα αμφισβητήσει τα 2/3 των ψήφων, είτε το αποτέλεσμα είναι υπέρ του «ναι» είτε είναι υπέρ του «όχι». Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) θα αμφισβητήσει το 37%. Ο Ερντογάν πανηγύρισε το αποτέλεσμα και υποστήριξε πως οι ψήφοι υπέρ του «ναι» ανήλθαν σε 25 εκατομμύρια, ενώ του «όχι» ήταν λιγότερες κατά 1,3 εκατoμμύρια. «Ευχαριστώ έναν έναν τους ψηφοφόρους που προσήλθαν στις κάλπες», τόνισε. 

Να σημειωθεί πως ακόμα και στην εκλογική διαδικασία το τουρκικό κράτος δεν σταμάτησε τις συλλήψεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οκτώ άτομα που συνελήφθησαν με το ψηφοδέλτιο στο χέρι. Καταζητούνται από από τις αρχές για «εγκλήματα», τα οποία είναι από σχέσεις με το PKK μέχρι σχέσεις με τον Γκιουλέν και τους υποστηρικτές του.  

Δυο άνθρωποι σκοτώθηκαν έξω από εκλογικό κέντρο στο Ντιγιάρμπακιρ, σύμφωνα με το  πρακτορείο Αναντολού, μετά από έντονη αντιπαράθεση που ξέσπασε μεταξύ δυο οικογενειών. Επισήμως τα αίτια είναι «άγνωστα». Το πρακτορείο Ντογάν μετέδωσε ότι τα αίτια εντοπίζονται στην αντιπαράθεση λόγω «διαφορετικών πολιτικών απόψεων». Σύμφωνα με το δίκτυο «NTV» προηγήθηκε ανταλλαγή πυροβολισμών και το περιστατικό συνέβη συγκεκριμένα στο χωριό Γιαμπανάρντι, στο Ντιγιάρμπακιρ.

Συνεχής ενημέρωση για το τουρκικό δημοψήφισμα εδώ (efsyn.gr).

Ετικέττες: , , ,

kapsimi

kapsimi

kapsimi

Τα σχόλια δεν είναι διαθέσιμα

Άποστολή άρθρου μέσο Email