Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Δικαστική προσφυγή του ΙΚΑ εναντίον υπαλλήλου θύματος εργατικού ατυχήματος

Εγκυμονούσα εργαζόμενη, στο νέο Μουσείο Ακρόπολης, κινδύνεψε εν’ ώρα εργασίας να αποβάλλει. Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, χαρακτήρισε το συμβάν ως..

Εγκυμονούσα εργαζόμενη, στο νέο Μουσείο Ακρόπολης, κινδύνεψε εν’ ώρα εργασίας να αποβάλλει. Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, χαρακτήρισε το συμβάν ως εργατικό ατύχημα. Η αρμόδια επιτροπή του ΙΚΑ αποδέχτηκε την αίτηση της εργαζόμενης για αναγγελία εργατικού ατυχήματος. Η εργοδοσία του μουσείου αποδέχτηκε το γεγονός. Όμως όλες οι γνωματεύσεις και οι αιτήσεις δεν στάθηκαν ικανές να πείσουν τη Διοίκηση του ΙΚΑ του Νέου Κόσμου, η οποία σε μια πρωτοφανή ενέργεια προσέφυγε δικαστικά εναντίον της απόφασης της δική της αρμόδιας επιτροπής και ουσιαστικά κατά της ίδιας της εργαζόμενης!!

Όσο και αν τα παραπάνω ακούγονται απίστευτα αποτελούν άλλη μια απόδειξη της ανάλγητης λογικής που διέπει τη λειτουργία των ασφαλιστικών οργανισμών, στη μνημονιακή εποχή της περικοπής και περιστολής των εργασιακών δικαιωμάτων.

Η εργαζόμενη, η οποία είχε προσελήφθη ως Φύλακας Αρχαιοτήτων την 25η Απριλίου στο πέρας της τρίτης μέρας εργασίας της, ύστερα από έντονη σωματική καταπόνηση (ορθοστασία, περπάτημα), οδηγήθηκε στο νοσοκομείο με αιμορραγία. Παρουσιάστηκαν έντονες επιπλοκές στην εγκυμοσύνη της, με αποτέλεσμα να εισαχθεί στο νοσοκομείο και να λάβει εξιτήριο με αναρρωτική άδεια και ιατρικές συστάσεις για ακινησία. 

Όμως ούτε οι ιατρικές γνωματεύσεις στάθηκαν ικανές να πείσουν τη διοίκηση του συγκεκριμένου παραρτήματος του ΙΚΑ, η οποία έφτασε μάλιστα στο σημείο να αρνείται να χαρακτηρίσει το περιστατικό ως εργατικό ατύχημα. Σύμφωνα με τους εργαζομένους, δεν δίστασε να υποστηρίξει ότι δεν πρέπει να «έπιανε δουλειά» εφόσον ήταν έγκυος!!!

Με ανακοίνωση του, το Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού του Υπουργείου Πολιτισμού, σημειώνει:  

“Η Διοίκηση του ΙΚΑ Νέου Κόσμου προσέφυγε δικαστικά εναντίον απόφασης της Τοπικής Διοικητικής Επιτροπής (Τ.Δ.Ε) του ίδιου υποκαταστήματος, η οποία δικαίωνε την συνάδελφο νέα μητέρα Μ.Δ. και την σχετική της αίτηση για αναγγελία εργατικού ατυχήματος. Την σχετική υπόθεση είχαμε δημοσιοποιήσει την 16η Ιουνίου 2017 σε Δελτίο Τύπου του Σωματείου μας με τίτλο «Εργατικό Ατύχημα στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης».

Η Διεύθυνση του ΙΚΑ Ν. Κόσμου με απόφασή της (Π/Δ/32/2017) χαρακτήρισε το ατύχημα «Κοινή Νόσο» ώστε να μην πληρωθεί η συνάδελφος την προβλεπόμενη αποζημίωση από το ΙΚΑ. Η συνάδελφος υπέβαλλε εμπρόθεσμη ένσταση επί της απόφασης την 7/12/2017.

Ενώ στο μεταξύ η συνάδελφος δικαιώθηκε από την Επιθεώρηση Εργασίας (ΣΕΠΕ 175074/14-7-2017) και η εργοδοσία (διοίκηση του Μουσείου Ακρόπολης) προχώρησε σε αναγγελία του ατυχήματος (ΑΠ 4533/6-7-2017), η διεύθυνση του ΙΚΑ Ν. Κόσμου στις 7/2/2018 εισηγήθηκε την απόρριψη της ένστασης. Και τέλος, ενώ η Τ.Δ.Ε ΙΚΑ Ν. Κόσμου σε συνεδρίασή της την 13/2/2018 αποφάσισε ομόφωνα την έγκριση της ένστασης της συναδέλφου και τον χαρακτηρισμό του συμβάντος ως ατύχημα (απόφαση 132), η διεύθυνση στις 16/3/2018 προσέφυγε κατά της απόφασης της ΤΔΕ ενώπιον των Δικαστηρίων.

Η διεύθυνση του ΙΚΑ Ν. Κόσμου ισχυρίζεται ότι δεν μπορούσε να μην προσφύγει δικαστικά λόγο του νόμου. Παρά ταύτα παραμένει το γεγονός ότι αρνείται εξαρχής να χαρακτηρίσει το γεγονός ως ατύχημα. Δεν μπορούμε να σχολιάσουμε λογικά επιχειρήματα του τύπου «δεν ξέρουμε αν δεν χτύπησε στον καναπέ του σαλονιού της και ύστερα το δήλωσε ατύχημα» ή «εφόσον ήταν έγκυος ας μην έπιανε δουλειά», ως λόγους απόρριψης. Μπορούμε όμως να αντικρούσουμε το σκεπτικό της απόρριψης, το οποίο, επικαλλούμενο τον Ν 1846/1951, θεωρεί ως εργατικό ατύχημα το αποτέλεσμα το αποτέλεσμα βίαιου συμβάντος που έλαβε χώρα στιγμιαία στον χώρο εργασίας. Θεωρούμε το σκεπτικό της διεύθυνσης του ΙΚΑ Ν. Κόσμου νομικά διάτρητο. Πέραν του ότι ο χαρακτηρισμός ενός γεγονότος ως «βίαιου» υπόκειται τόσο στην υποκειμενική κρίση του καθενός όσο και στην δικαιϊκή ερμηνεία της βίας, όπως σαφώς δηλώνει και η ίδια η αρνητική εισήγηση της διεύθυνσης «το ατύχημα θεωρείται εργατικό όταν είναι αποτέλεσμα βίαιου συμβάντος που έλαβε χώρα κατά την διάρκεια της εργασίας του ασφαλισμένου ή με αφορμή την εργασία του. Κατά την δικαστηριακή νομολογία και ασφαλιστική πρακτική θεωρούνται εργατικά και τα ατυχήματα που συμβαίνουν κατά την μετάβαση και αποχώρηση του ασφαλισμένου από την εργασία του». Ποια υποκειμενική κρίση δεν θεωρεί «βίαιο συμβάν» την κολπική αιμορραγία και την παραλίγο αποβολή εμβρύου; Επ’ αυτού έχουν απαντήσει τα αναφερόμενα στην απόφαση της Τ.Δ.Ε έγγραφα και υπομνήματα του Ιατρού Εργασίας, του ΣΕΠΕ και του ίδιου του εργοδότη της συναδέλφου.

Γεγονός παραμένει ότι η Οδύσσεια της συναδέλφου θα συνεχιστεί στα δικαστήρια. Θα μας έχει αρωγούς καθώς ο αγώνας της είναι αγώνας όλων μας. Αγώνας ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία, την κρατική γραφειοκρατική αναλγησία, τους άδικους νόμους και διατάξεις που μετατρέπουν τους εργαζόμενους ορισμένου χρόνου, λόγω της φύσης της σχέσης εργασίας που εναλλάσσεται μεταξύ εργασίας και ανεργίας, σε ομήρους με μειωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα.

Καταγγέλουμε την πολιτική του ΙΚΑ και του Υπουργείου Εργασίας, η οποία δημιουργεί προσκόμματα στην ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας και ευνοεί αντικειμενικά την εργοδοσία.

Απαιτούμε από την Διοίκηση του ΙΚΑ, του ΕΦΚΑ, την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και του ΥΠΠΟΑ:

— Πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα και ασφαλιστική-υγειονομική κάλυψη σε όλους τους εργάτες και ανέργους.

— Πλήρη προστασία της εγκυμοσύνης και της μητρότητας.”

Σχετικά θέματα

Απόψεις