Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ντιγιάρμπακιρ: Ο θάνατος του Ταχίρ Ελτσι

Η υπόθεση της δολοφονίας του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου του Ντιγιάρμπακιρ, Ταχίρ Έλτσι – Οι διώξεις των πανεπιστημιακών από το τουρκικό κράτος.

Στην Τουρκία δεν χρειάζεται να υποστηρίζεις δημόσια το PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν), για να χαρακτηριστείς «τρομοκράτης» ή φίλος των..

Στην Τουρκία δεν χρειάζεται να υποστηρίζεις δημόσια το PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν), για να χαρακτηριστείς «τρομοκράτης» ή φίλος των «τρομοκρατών». Φτάνουν κάποιες αυτονόητες δηλώσεις υποστήριξης των δικαιωμάτων των Κούρδων. Το παράδειγμα των πανεπιστημιακών, που υπέγραψαν σχετικό κείμενο, είναι χαρακτηριστικό. Τα στοιχεία της υπόθεσης θα υπενθυμίσουμε παρακάτω.

Πριν απ’ αυτό, όμως, θα αναφερθούμε στον Ταχίρ Έλτσι, τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου του Ντιγιάρμπακιρ, που δολοφονήθηκε. Στο Ντιγιάρμπακιρ βλέπεις συχνά τη φωτογραφία του, κρεμασμένη στα μπαλκόνια δικηγορικών γραφείων, αλλά και σε αφίσες στην πόλη. Τα πανό γράφουν: «Ταχίρ Ελτσι, δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ». Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου του Ντιγιάρμπακιρ, Ταχίρ Ελτσι, ήταν γνωστός για τη δράση του για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στην περιοχή. Παράλληλα, πάλευε και για να μη μείνουν ανεξιχνίαστες οι δολοφονίες Κούρδων, όπως συχνα γίνεται στην Τουρκία.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας στο Ντιγιάρμπακιρ επισκεφθήκαμε τα γραφεία Δικηγορικού Συλλόγου και μιλήσαμε με το μέλος του ΔΣ, Τσιχάν Ιπέκ, για τη δολοφονία του Ταχίρ Έλτσι. Το γραφείο του Ελτσι έχει μείνει όπως ήταν, μαζί με λίγα λουλούδια και τη φωτογραφία του.

IMG_9695

Ο χαμός του είχε συνταράξει ολόκληρη την Τουρκία. Όποιον και να ρωτήσεις, στο Ντιγιάρμπακιρ, για το θέμα, θα μιλήσει για δολοφονία. Κάποιοι, λίγοι, επιμένουν πως σκοτώθηκε τυχαία από πυρά κατά τη διάρκεια συμπλοκών. 

Πριν υπενθυμίσουμε τα γεγονότα, για να περάσουμε, στη συνέχεια,  στις δηλώσεις του μέλους του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου του Ντιγιάρμπακιρ αξίζει να αναδημοσιεύσουμε το σκίτσο του, Κάρλος Λατούφ, γνωστού Αραβοβραζιλιάνου σκιτσογράφου, για τη δολοφονία του Ελτσι.

carlos-latuff-tahir-elci

 

Τα γεγονότα

Ο Ελτσι ζητούσε να σταματήσει η βία στην περιοχή. Έκανε, όμως, ένα «λάθος», που, σύμφωνα με πολλούς, μάλλον του στοίχισε την ίδια του τη ζωή. Βρέθηκε αντιμέτωπος με τις δικαστικές αρχές της Τουρκίας, επειδή, σύμφωνα με τον εισαγγελέα,  έκανε δηλώσεις υπέρ του PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν), το οποίο είναι παράνομο στην Τουρκία. Μάλιστα, ο εισαγγελέας είχε ζητήσει να επιβληθεί στον Έλτσι ποινή φυλάκισης μέχρι και 7 χρόνια και έξι μήνες. Ποια ήταν η κατηγορία; «Προπαγάνδα υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης».  Αφορμή ήταν οι δηλώσεις του στο κανάλι  CNN Turk για το PKK, στις 14 Οκτωβρίου 2015.   Ο Έλτσι δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως το PKK δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση. Να σημειωθεί πως ο Ελτσι δεν στήριζε το PKK, αντίθετα του είχε ασκήσει κριτική για τις πρακτικές του. Απλά είπε κάτι που στην Τουρκία απαγορεύεται.

Λίγες μέρες μετά, στις 19 Οκτωβρίου, συνελήφθη. Την επόμενη μέρα αφέθηκε, μεν, ελεύθερος, αλλά με απαγόρευση εξόδου από την Τουρκία και «φυσικά» με περιοριστικούς όρους.  «Οι λέξεις δεν μπορεί να συνιστούν έγκλημα» είχε πει ο Έλτσι, μετά την αποφυλάκιση του, δηλώνοντας πως δεν παίρνει πίσω αυτά που είπε. Παρ’ όλα αυτά στοχοποιήθηκε ανοιχτά από τα καθεστωτικά ΜΜΕ της Τουρκίας, αλλά και δέχθηκε έντονες φραστικές επιθέσεις και απειλές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με οργανωμένο τρόπο.

Ο Έλτσι δολοφονήθηκε στις 28 Νοεμβρίου, στη Σουρ, μπροστά στις κάμερες, μετά από δήλωση του στα ΜΜΕ. Το βίντεο έκανε το γύρο του κόσμου. Το παραθέτουμε, σημειώνοντας πως έχει σκληρές εικόνες.

Συγκεκριμένα, ο Έλτσι μιλούσε στη Σουρ (συνοικία του Ντιγιάρμπακιρ που τώρα εξελίσσονται οι μάχες). Δύο ένοπλοι επιτέθηκαν σε αστυνομικούς. Ακολούθησε ανταλλαγή πυρών. Ο Έλτσι σκοτώθηκε, από σφαιρα στο κεφάλι (στο πίσω μέρος). Κατά τη διάρκεια της συμπλοκής σκοτώθηκαν και δύο αστυνομικοί.

Μετά τη δολοφονία οι αρχές ξεκίνησαν έρευνα για την υπόθεση. Επιβληθηκαν περιορισμοί στην κυκλοφορία, στην περιοχή. Ακολούθησαν διαδηλώσεις σε αρκετές πόλεις της Τουρκίας (κι εκτός του Ντιγιάρμπακιρ), μεταξύ αυτών και στην Κωνσταντινούπολη. Ορισμένες διαδηλώσεις διαλύθηκαν βίαια από την αστυνομία.  Στην κηδεία του Έλτσι πήγαν να τον αποχαιρετήσουν πάνω από 50.000 άνθρωποι.  Η κηδεία έγινε με την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων…

Η εξουσία του Ερντογάν βρήκε ευκαιρία, από την «ανεξιχνίαστη» υπόθεση, να μιλήσει για δικαίωση της Τουρκίας, στον πόλεμο κατά της «τρομοκρατιας».  Το Αναντολού (το κρατικό πρακτορείο) γρήγορα – γρήγορα είχε αποφάσισει για τους δράστες: Ανήκουν στο PKK!

«Φοβάμαι πως η υπόθεση δεν θα κλείσει ποτέ»

Ο  Τσιχάν Ιπέκ (στη φωτογραφία), μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου, μας περιέγραψε την προσωπικότητα του Ταχίρ Έλτσι. Επίσης, μας  ανέφερε στοιχεία για το θέμα, στο βαθμό που μπορούσε, αφού ακόμα «η υπόθεση ερευνάται από την εισαγγελία, αλλά δεν έχει ακόμη υπάρξει πόρισμα»

ΕΛΤΣΙ 4Ο Ελτσι, είπε ο Ιπέκ, «ήθελε να πιστεύει πως τα προβλήματα λύνονται με την πολιτική». Πάντως, ο Ιπέκ ήταν σαφής: «Φοβάμαι πως η υπόθεση μπορεί να μην κλείσει ποτέ»… «Δυστυχώς δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή στοιχεία», «για τη δολοφονία του προέδρου μας», σημείωσε.  Να σημειωθεί πως είκοσι μέλη του δικηγορκού συλλόγου ερευνούν την υπόθεση.

Ο Ιπεκ μας στάθηκε στην προσωπικότητα του Ελτσι, υπογραμμίζοντας πως υπερασπιζόταν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τους φτωχούς και τους αδύναμους.  Αναφέρθηκε στην ομιλία του Ελτσι, στη Σουρ, λίγα λεπτά πριν δολοφονηθεί: «Είχαν αρχίσει κάποιες ύποπτες εμπρηστικές επιθέσεις σε τζαμιά, όπως και καταστροφές σε μνημεία της Σουρ. Τα τείχη της Σουρ έχουν κηρυχτεί μνημεία από την UNESCO.Ο Έλτσι καλούσε τον κόσμο να υπερασπιστεί την πολιτιστική του κληρονομιά».  Τη συνέχεια την περιγράψαμε πριν.

Πάντως, αξίζει να επαναλάβουμε πως αυτή η πόλη -μνημείο καταστρέφεται με απίστευτη βαρβαρότητα, από τον τουρκικό στρατό. Όπως περιγράψαμε και σε προηγούμενα δημοσιεύματα , σύμφωνα με μαρτυρίες, ο στρατός γκρεμίζει ιστορικά κτίρια και σπίτια για να αντιμετωπίσει τους νεαρούς Κούρδους που αντιστέκονται.

 Οι διώξεις των πανεπιστημιακών

Στην Τουρκία, της εξουσίας του Ερντογάν, ακόμα και το αυτονόητο, για το θέμα των Κούρδων, είναι ύποπτο. Χαρακτηριστική η περίπτωση των πανεπιστημιακών και η προκλητική αντιμετώπιση τους από την εξουσία και τις αρχές της.  Στο Ντιγιάρμπακιρ αναφέρουν συχνά αυτή την υπόθεση.

Όπως έγινε γνωστό και στην Ελλάδα, αρκετό καιρό πρίν, περίπου 1.200 πανεπιστημιακοί υπέγραψαν κείμενο, με το οποίο ζητούν τον τερματισμό της επέμβασης των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας, κατά των Κούρδων, στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας. Οι πανεπιστημιακοί δήλωσαν στο κείμενο τους: «Δεν θα γίνουμε συνεργοί στο έγκλημα». Κατήγγειλαν «μια σκόπιμη και προσχεδιασμένη σφαγή σε απόλυτη παραβίαση της τουρκικής νομοθεσίας και των διεθνών συνθηκών που έχει υπογράψει η Τουρκία». Διαβάστε το κείμενο (στα αγγλικά) εδώ.

Η εξουσία του Ερντογάν και η «ανεξάρτητη» δικαιοσύνη απάντησαν. Οι πανεπιστημιακοί χαρακτηρίστηκαν «πέμπτη φάλαγγα στην υπηρεσία ξένων δυνάμεων» και …φυσικά «τρομοκράτες»  και φίλοι των «τρομοκρατών». Η δικαιοσύνη τα είπε πιο …νομικά όλα αυτά, αποδίδοντας κατηγορίες για «τρομοκρατική προπαγάνδα» και «προσβολή των θεσμών και της τουρκικής δημοκρατίας». Πανεπιστημιακοί συνεληφθησαν, αντιμετώπισαν διώξεις στο πανεπιστήμιο και εμφανίστηκαν σαν να ήταν εχθροί της Τουρκίας, της χώρας τους, από τα καθεστωτικά ΜΜΕ.

Η «αγία» Ευρωπαϊκή Ένωση άργησε να αντιδράσει. Όταν αποφάσισε να το κάνει καταδίκασε τη σύλληψη πανεπιστημιακών, που είχαν υπογράψει το κείμενο,  και εξέφρασε τη λύπη της  για το «κλίμα εκφοβισμού». Δεν έμεινε, όμως, εκεί. Σύμφωνα με την προσφιλή της τακτική, εφάρμοσε την πολιτική των ίσων αποστάσεων, εκφράζοντας την καταδίκη της «για όλες τις μορφές τρομοκρατικών επιθέσεων, συμπεριλαμβανομένων και από το PKK».

Φωτογραφίες: Ημεροδρόμος/ Γεράσιμος Χολέβας

Διαβάστε επίσης: 

– Ο Ημεροδρόμος στο Ντιγιάρμπακιρ  Οι πρώτες εικόνες από την αποστολή του Ημεροδρόμου στο Ντιγιάρμπακίρ, την καρδιά της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου η Ιστορία γράφεται με αίμα. 

Η ζωή στο Ντιγιάρμπακιρ…  Οι κάτοικοι της Σουρ ζούνε με τη στήριξη του κέντρου λαϊκής βοήθειας – Απεργία πείνας με αίτημα να δοθούν οι σοροί των νεκρών Κούρδων – Μιλούν κάτοικοι της Σουρ και συγγενείς των θυμάτων.

Ντιγιάρμπακιρ: Πόλεμος και κατοχή  Τι γίνεται στην εμπόλεμη ζώνη της συνοικίας Σουρ – Ντιγιάρμπακιρ, μια πόλη σε κατοχή – Δικαιώματα καταργούνται και οι διαδηλώσεις επιτρέπονται, για λίγο, ώστε να γίνονται συλλήψεις.

«Προετοίμαζαν εδώ και καιρό να κάνουν πόλεμο κατά των Κούρδων» «Ο στρατός και οι υπηρεσίες ασφαλείας, κάτω από την καθοδήγηση του Ταγίπ Ερντογάν, προετοίμαζαν εδώ και καιρό να κάνουν πόλεμο κατά των Κούρδων», υποστηρίζει ο Ερτ.Κιουρκτσού, επίτιμος πρόεδρος του HDP.

Στην Τουρκία οι δημοσιογράφοι φυλακίζονται Ο Ημεροδρόμος έξω από τις φυλακές του Σιλιβρί. Δηλώσαμε την αλληλεγγύη μας στους φυλακισμένους Τούρκους δημοσιογράφους- Στοιχεία για τις διώξεις δημοσιογράφων στην Τουρκία.

– Κι ο αγώνας του κουρδικού λαού συνεχίζεται…  Επίλογος κι ένα κουρδικο τραγούδι… 

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις