Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

«Δώρα» στις τράπεζες και μετά τριετές μνημόνιο!

Ακάθεκτη συνεχίζει η κυβέρνηση την προώθηση των προαπαιτούμενων μέτρων, για να προχωρήσει κι επίσημα στην υπογραφή του τριετούς μνημονίου (2015-2018)...

Ακάθεκτη συνεχίζει η κυβέρνηση την προώθηση των προαπαιτούμενων μέτρων, για να προχωρήσει κι επίσημα στην υπογραφή του τριετούς μνημονίου (2015-2018). Σήμερα ψηφίζεται στη Βουλή το δεύτερο αντιλαϊκό νομοσχέδιο, με μέτρα –οδοστρωτήρα. Σημειώνουμε πως σύμφωνα με χθεσινή δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου, Όλγας Γεροβασίλη, μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων μέτρων (σήμερα) θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για το τρίτο μνημόνιο, με καταληκτική ημερομηνία την 20ή Αυγούστου.

Για το πρώτο πακέτο, που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, μπορείτε να δείτε εδώ   και για τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας εδώ.   

Ποια μέτρα προωθούνται σήμερα

Το νομοσχέδιο που συζητείται σήμερα, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και την ενσωμάτωση της Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την ενίσχυση και την «εξυγίανση» των τραπεζών. Να σημειώσουμε πως η κυβέρνηση,  για να κερδίσει χρόνο και σε …συνεννόηση με τους «εταίρους», έβγαλε κάποια μέτρα που προωθούσε.

Η «εξυγίανση» των τραπεζών

Η ενσωμάτωση της οδηγίας της ΕΕ 2014/59, μέσω του σχεδίου νόμου, δεν είναι τίποτα άλλο από ένα σχέδιο διάσωσης κι ενίσχυσης των τραπεζικών συμφερόντων. Προωθείται η  δυνατότητα συγχώνευσης ολόκληρων τραπεζών, αλλά και μέρος αυτών, με άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και … ευκαιρία άντλησης νέων κεφαλαίων από τις «αγορές». Επίσης, όπως αναφέρεται, η συμμετοχή του κράτους στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών γίνεται με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.  

Υπάρχει δυνατότητα οι τράπεζες, που θα είναι υπό εξυγίανση, να αλλάξουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες (π.χ …αξιοποίηση θυγατρικών κ.α). Επιπλέον, μπορούν να προχωρήσουν σε διαχωρισμό περιουσιακών στοιχείων, ενώ ειδική αναφορά γίνεται σε «εξαιρετικές περιπτώσεις συστημικής κρίσης». Συγκεκριμένα, το κράτος μπορεί να πάρει μέτρα στήριξης («κεφαλαιακής στήριξης») και μετά να μεταφέρει το ποσοστό στους ιδιώτες. Το ελληνικό ταμείο εγγυήσεων για τις τράπεζες έχει, μεταξύ άλλων, στόχο, να συγκεντρώσει, μέχρι το 2024, ποσά που θα αναλογούν (τουλάχιστον) στο 1% των εγγυημένων καταθέσεων όλων των ιδρυμάτων με άδεια λειτουργίας στην Ελλάδα. Το Ταμείο Εξυγίανσης για τα πιστωτικά ιδρύματα, χρησιμοποιεί χρηματοδοτικούς πόρους που πρέπει να διαθέτει μετά από απόφαση της αρχής εξυγίανσης.

«Πίσω» από το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας

Στο νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας υπάρχουν και μέτρα επιτάχυνσης των πλειστηριασμών, διασφαλίζοντας τα τραπεζικά συμφέροντα και αφήνοντας στον «αέρα» τα οικονομικά ασθενέστερα στρώματα.  Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει προστασία ούτε καν για την πρώτη κατοικία. Η κυβέρνηση υπόσχεται πως … θα το κάνει. Μέχρι τότε;…

Στο νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας υπάρχουν διατάξεις ενίσχυσης των τραπεζών, στη διαδικασία των πλειστηριασμών. Χαρακτηριστικό είναι πως οι πλειστηριασμοί αναμένεται να γίνονται, με βάση την εμπορική αξία του ακινήτου και όχι με βάση την αντικειμενική αξία. Να σημειωθεί πως αντικειμενική αξία, πλέον, είναι υψηλότερη, μετά την πτώση των τιμών στην αγορά ακινήτων, λόγω της μειωμένης ζήτησης των τελευταίων ετών.

Σχετικά θέματα

Απόψεις