Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Εφυγε ο καθηγητής αρχαιολόγος Γιώργος Δεσπίνης

Σπάνιος δάσκαλος, σπουδαίος επιστήμονας

Δάσκαλος γενναιόδωρος με έγνοια και υπομονή, επιστήμονας με ουσιαστική γνώση και αγάπη για την αρχαία γλυπτική, άνθρωπος με σπάνιο ήθος..

Δάσκαλος γενναιόδωρος με έγνοια και υπομονή, επιστήμονας με ουσιαστική γνώση και αγάπη για την αρχαία γλυπτική, άνθρωπος με σπάνιο ήθος και σεμνότητα, ο Γιώργος Δεσπίνης έφυγε από τη ζωή χθες το μεσημέρι, σε ηλικία 78 ετών, αφήνοντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό στην Αρχαιολογία, αλλά και στους μαθητές του που τον αγάπησαν. 

Η ανεξάντλητη αγάπη του για την αρχαία γλυπτική φαίνεται πως τον ακολουθούσε από παιδί, αφού γεννήθηκε στην πατρίδα των γλυπτών, την Τήνο, το 1936. Σπούδασε στην Αθήνα και τη Γερμανία, εργάστηκε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείου, έγινε καθηγητής στο ΑΠΘ και εκτός από το ευρύ και πλούσιο επιστημονικό του έργο συνέβαλε με κείμενά του σε δεκάδες επιστημονικούς καταλόγους.

Αυτή η στέρεη και βαθειά γνώση δίκαια του απέδωσε τη φήμη του επιστήμονα που μπορεί να λύνει δυσεπίλυτα αρχαιολογικά προβλήματα. Και αυτό έκανε. Φράσεις όπως «ας ρωτήσουμε τον Δεσποίνη», «ας δούμε τι λέει ο Δεσποίνης», «ο Δεσποίνης θα ξέρει» ακούγονταν συχνά ανάμεσα στους αρχαιολόγους. Ηταν ένας από τους σπουδαιότερους αρχαιολόγους και καθηγητές που εργάστηκαν σ’ αυτόν τον τόπο, του οποίου σεμνότητα αποτελούσε παράδειγμα προς μίμηση.

Σ’ εκείνον οφείλουμε  την ταύτιση και τελικά απόκτηση του μοναδικού έργου του Πραξιτέλη που είναι έργο του ιδίου και όχι ρωμαϊκό αντίγραφο ή έργο του εργαστηρίου του και μπορούμε να το θαυμάζουμε στο Μουσείο της Ακρόπολης. Πρόκειται και το κολοσσικό κεφάλι αγάλματος που τον 19 αιώνα είχε βρεθεί στην Ακρόπολη και αποδόθηκε στο λατρευτικό άγαλμα της Βραυρωνίας Αρτέμιδος.

Σ’ εκείνον οφείλεται και ο επαναπατρισμός τμήματος επιτύμβιας στήλης που βρισκόταν στη συλλογή της Σέλμπι Γουάιτ στη Νέα Υόρκη καθώς το απέδωσε σε τμήμα επιτύμβιας στήλης (4ος αι. πΧ) που βρίσκεται στο μουσείο της Βραυρώνας.

Όταν στο Μουσείο Μπενάκη έγινε μία τιμητική εκδήλωση για εκείνον οι μαθητές του, αλλά και οι συνάδελφοί του με συγκίνηση μίλησαν για εκείνον. «Δάσκαλος αγαθός και αυστηρός πατέρας και αγαπημένος φίλος» ήταν για τον Νίκο Σταμπολίδη, καθηγητή αρχαιολογίας και διευθυντή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. «Αμέσως έγινε ο δάσκαλός μας» είπε ο τ. διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, Ν. Καλτσάς καθώς τον θυμόταν να μπαίνει στο πανεπιστημιακό αμφιθέατρο και να κατακτά τους φοιτητές και το γέλιο, τη γνώση και τη γενναιοδωρία του.

Η κηδεία του Γιώργου Δεσπίνη θα γίνει αύριο Δευτέρα ώρα 2μμ από το Α’ Νεκροταφείο της Αθήνας.

Απόψεις