«Μετωπική» ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ, για το Άλσος ασ’ το καλύτερα…

ΕΥΗ ΛΑΜΠΟΥ ΕΥΗ ΛΑΜΠΟΥ Πολιτική • 2 Ιουλίου 2014

 

Θερινή «μετωπική» σύγκρουση με την κυβέρνηση για το θέμα της πώλησης του 30% της ΔΕΗ, τη λεγόμενη «μικρή ΔΕΗ», επιδιώκει η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία ήδη από την περασμένη εβδομάδα έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια να αθροίσει πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις στο πλευρό της με αφορμή το ζήτημα της ενέργειας.

Η υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας και των κοινωνικών αγαθών, εν προκειμένω της ΔΕΗ και της ηλεκτρικής ενέργειας, και στη συνέχεια των αιγιαλών, κ.λπ. επιλέχθηκαν ως μέτωπα που ενοποιούν υπό την ομπρέλα τους ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις. Με άλλα λόγια η στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα υπερβαίνει το πλαίσιο της υπεράσπισης δημόσιων αγαθών και στοχεύει στην προσέλκυση δυνάμεων με στόχο να εμφανίσει την κυβέρνηση απομονωμένη και άρα υπό κατάρρευση, χωρίς νομιμοποίηση να ξεπουλάει δημόσιο πλούτο, να προχωρήσει σε συμφωνία για το χρέος, κ.λπ.

Σύμφωνα με την επίσημη τοποθέτησή του ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα αναγνωρίσει καμία υπογραφή που υποθηκεύει το ενεργειακό μέλλον της χώρας, ενώ ως κυβέρνηση θα επαναφέρει τη ΔΕΗ «υπό δημόσιο έλεγχο» σε μία ενιαία επιχείρηση. Μέχρι την ψήφιση όμως – η οποία μπορεί να μην αργήσει – κηρύσσει το ανένδοτο, καλώντας σε συστράτευση για να αποτραπεί η διάπσαη και εκποίηση της ΔΕΗ.

Η πολιτική και κινηματική εξόρμηση του ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ ξεκίνησε με την εκδήλωση στο Τιτάνια την περασμένη εβδομάδα, συνεχίζεται σήμερα με την περιοδεία του Αλέξη Τσίπρα στο Αμύνταιο όπου θα πραγματοποιηθεί μεγάλο συλλαλητήριο στο οποίο θα μιλήσει, ενώ αύριο, κι ενώ θα έχουν ξεκινήσει οι κυλιόμενες 48ωρες των εργαζομένων, πραγματοποιείται συλλαλητήριο της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, στο οποίο καλούν και οι συνδικαλιστικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Για τους παραπάνω λόγους ο ΣΥΡΙΖΑ ενθαρρύνει κι ευελπιστεί να φουντώσει – το διάστημα που μεσολαβεί ως την ψήφιση – το μέτωπο κατά του τεμαχισμού και της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, μέσα από τις αντιδράσεις των εργαζομένων και τοπικών κοινωνιών στις περιοχές που φιλοξενούν παραγωγικές μονάδες.

«Όποιοι ετοιμάζονται να παραδώσουν την ΔΕΗ, την μεγαλύτερη βιομηχανία, αυτό το τεράστιο μέγεθος για την οικονομία και την παραγωγική βάση της χώρας μας, να ξέρουν ότι θα βρουν μπροστά τους τις δυνάμεις που αντιστέκονται, τις δυνάμεις της εργασίας και τις τοπικές κοινωνίες» ήταν η χαρακτηριστική προειδοποίηση που απεύθυνε προς την κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα.

Χαμηλοί τόνοι για Ν. Φιλαδέλφεια  

Ωστόσο αν ο ΣΥΡΙΖΑ, δικαίως, υψώνει τους τόνους για την εκποίηση του δημόσιου πυλώνα ενέργειας και ποντάρει σε ένα κινηματικό ξέσπασμα – ανεξαρτήτως του αν κι αυτό μπορεί να είναι αποτελεσματικό στο παρά πέντε σχεδόν της ψήφισης – δεν πράττει το ίδιο με το Άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας που απειλείται από τους σχεδιασμούς επιχειρηματικών συμφερόντων. Οι τελευταίοι περνούν μέσα από το νομοσχέδιο για το Ρυθμιστικό  Σχέδιο Αθήνας και Θεσσαλονίκης το οποίο προβλέπει την παραχώρηση έκτασης του Άλσους στην ΠΑΕ ΑΕΚ για την κατασκευή του νέου γηπέδου υπό το βαρύγδουπο όνομα «Αγία Σοφία» αντίστοιχο και «αντάξιο» του φαραωνικών διαστάσεων οικοδομήματος που έχει παρουσιάσει η πλευρά Μελισσανίδη.

Παρόλο που η Ν. Φιλαδέλφεια τελεί υπό καθεστώς τρομοκρατίας με τον στρατό τραμπούκων που έχει εξαπολυθεί από την πλευρά της διοίκησης της ΑΕΚ να απειλεί όσους έμπρακτα διαφωνούν με την επέκταση του γηπέδου στο Άλσος, ο ΣΥΡΙΖΑ, κεντρικά και σε διάσταση με την τοπική οργάνωση, τη δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ και το νεοεκλεγμένο δήμαρχο που προέρχεται από τις τάξεις του, φαίνεται να επιμένει στη συμφωνία που έκανε με την πλευρά Μελισσανίδη προ εβδομάδων. Παράλληλα επιχειρεί να διατηρήσει τους τόνους χαμηλά.

Αναμένεται δηλαδή να πει «ναι» στην παραχώρηση έκτασης 6 στρεμμάτων του Άλσους (ψηφίζοντας μόνο το σχετικό άρθρο 81) υπό τον όρο ότι θα γίνουν αποδεκτές οι τροπολογίες που θα καταθέσει για την διασφάλιση περιβαλλοντικού αντισταθμίσματος, την μείωση του ύψους του γηπέδου, τη δημιουργία πάρκινγκ από την ίδια την ΠΑΕ, αλλά και τη διατήρηση του δασικού χαρακτήρα του άλσους.

Στον αντίποδα της κεντρικής θέσης, έχει διαμορφωθεί η άποψη ότι το γήπεδο πρέπει να χτιστεί στα όρια του προηγούμενου παραχωρητηρίου, χωρίς να θίγεται το Άλσος (καθώς η παραχώρηση στρεμμάτων σε ιδιώτη, στην ουσία συνιστά αποχαρακτηρισμό δασικής έκτασης), να αποσυνδεθεί το θέμα του γηπέδου από το Ρυθμιστικό και να έρθει ως χωριστό νομοσχέδιο στη Βουλή, το δε Ρυθμιστικό ως έχει να καταψηφιστεί ολόκληρο. Όσοι τοπικά και κεντρικά στηρίζουν αυτή τη θέση εκτιμούν ότι το γήπεδο αποτελεί το πρόσχημα προκειμένου να περάσουν επιχειρηματικοί σχεδιασμοί που στοχεύουν το σύνολο του Άλσους, ενώ ανοίγουν τον Ασκό του Αιόλου για άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις. Θεωρούν δηλαδή πως ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζοντας το άρθρο το 81, νομιμοποιεί τη λογική ολόκληρου του Ρυθμιστικού και στέλνει το μήνυμα ότι κλείνει το μάτι στα συμφέροντα, δίνοντάς τους το ελεύθερο να καταπατούν δημόσιες δασικές εκτάσεις.

Η ηγεσία το βλέπει από πιο τακτικίστικη σκοπιά, καθώς θεωρεί ότι η πρότασή της διασφαλίζει το Άλσος αλλά και λαμβάνει υπόψη την επιθυμία των οπαδών της ΑΕΚ. Για την περίπτωση δε που έχουν βάση εκτιμήσεις ότι ο Μελισσανίδης δεν σκοπεύει να φτιάξει γήπεδο κι επιχειρεί να φορτώσει τη ματαίωσή του στον ΣΥΡΙΖΑ, η ηγεσία εκτιμά ότι λέγοντας «ναι» στη δική του πρόταση για το γήπεδο αποκαλύπτει τους όποιους σχεδιασμούς της άλλης πλευράς.

kapsimi

kapsimi

kapsimi

Τα σχόλια δεν είναι διαθέσιμα

Άποστολή άρθρου μέσο Email