Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Η «Μικρή (Δ)ΕΗ» …και η μεγάλη «μπάζα»!

Στην ψήφιση του νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ», εντός του Ιουλίου, από τα θερινά τμήματα της Βουλής,..

Στην ψήφιση του νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ», εντός του Ιουλίου, από τα θερινά τμήματα της Βουλής, ετοιμάζεται να προχωρήσει η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, παραδίδοντας στα ιδιωτικά συμφέροντα μεγάλο μέρος σημαντικότατων υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας!

Η εκποίηση της «μικρής ΔΕΗ», η οποία θα προκύψει από τον τεμαχισμό της ΔΕΗ, έχει χαρακτηριστεί ως «προαπαιτούμενο» από την τρόικα, προκειμένου να καταβληθούν οι δόσεις του Ιουνίου και του Ιουλίου ύψους 1 δισ. ευρώ έκαστη. Μάλιστα το θέμα της επίσπευσης των διαδικασιών για την πώλησης της «μικρής ΔΕΗ», έθεσε και το ΔΝΤ στην έκθεση του που δημοσιοποίησε την προηγούμενη βδομάδα.

Το νομοσχέδιο για την πώληση της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ» έχει κατατεθεί στη Βουλή από τον Μάρτιο, ωστόσο η κυβέρνηση επέλεξε να μεταφέρει την ψήφιση του μετά τις ευρωεκλογές, προκειμένου να μετριάσει τις αντιδράσεις εντός και εκτός βουλής, μπροστά στις κάλπες. Σήμερα οι κυβερνώντες, ετοιμάζονται να φέρουν προς ψήφιση το νομοθετικό έκτρωμα, στα θερινά τμήματα της Βουλής, με στόχο να το περάσουν εν’ κρυπτώ και με πλήρως ελεγχόμενα το κατακαλόκαιρο.

Τα θερινά τμήματα, όπως σημείωνε ο «Ημεροδρόμος» σε πρόσφατο ρεπορτάζ, «αποτελούνται από 100 βουλευτές και τα κόμματα συμμετέχουν εκπροσωπούμενα αναλογικά. Παράλληλα κάθε κόμμα (άρα και τα δύο που μετέχουν στην κυβέρνηση) έχουν την ευχέρεια να καθορίζουν την σύνθεσή τους, δηλαδή να επιλέγουν ποιος βουλευτής θα συμμετάσχει σε κάθε θερινό τμήμα, ενώ διαθέτουν και την επιπρόσθετη δυνατότητα να αντικαθιστούν όποτε θελήσουν έναν βουλευτή που συμμετέχει με έναν άλλο».  Με άλλα λόγια η κυβέρνηση φρόντισε να εξασφαλίσει την υπερψήφιση του ξεπουλήματος της ΔΕΗ, παραδίδοντας ένα χρυσοφόρο τομέα της δημόσιας περιούσιας σε μεγάλα ντόπια και ξένα συμφέροντα.

Στο σφυρί μονάδες ηλεκτρικής παραγωγής και αποθέματα λιγνίτη

Βάσει του νομοσχέδιου, που συντάχθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) και δόθηκε στη δημοσιότητα στις 10 Μαρτίου, μέσω της πώλησης της «μικρής ΔΕΗ» η κυβέρνηση βγάζει στο σφυρί δέκα μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και μεγάλος μέρος των κοιτασμάτων λιγνίτη της χώρας!

Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο θα δημιουργηθεί μια «νέα καθετοποιημένη εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας» (μικρή ΔΕΗ), η περιουσία της οποία θα δημιουργηθεί από την ΔΕΗ ΑΕ που θα προσφέρει στη νέα εταιρεία το 30% του παραγωγικού της δυναμικού και των πελατών της! Στη συνέχεια η κυβέρνηση θα πουλήσει το σύνολο των μέτοχων της νέας εταιρείας στο ιδιωτικό κεφάλαιο, δίνοντας ταυτόχρονα το δικαίωμα στο νέο ιδιοκτήτη να δραστηριοποιείται σε όλους τους τομείς της ηλεκτρικής ενέργειας. Δηλαδή τα νέα αφεντικά αποκτούν αυτόματα το δικαίωμα να παράγουν και διανέμουν ρεύμα και να ταυτόχρονα να προχωρούν στην εξόρυξη λιγνίτη, τον οποίο θα μπορούν να πουλούν στη συνέχεια και στη ΔΕΗ!  Πρόκειται για ένα «δώρο» προς το μεγάλο κεφάλαιο, αφού με ελάχιστα χρήματα θα αποκτήσει έτοιμες υποδομές και εξασφαλισμένο πελατολόγιο.

Η νέα εταιρεία που θα «δημιουργηθεί» θα έχει παραγωγικό χαρτοφυλάκιο, συνολικής ισχύος 2.768 MW μεγαβάτ και πελατολόγιο που αντιστοιχεί στο 30% της ηλεκτρικής ενέργειας που πουλά η ΔΕΗ. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ, οι μονάδες που θα μεταβιβαστούν στη νέα υπό ίδρυση εταιρεία, είναι οι εξής:

Λιγνιτικές (ΑΗΣ Αμυνταίουου 1, 2.600 μεγαβάτ – ΑΗΣ Μελίτης 1, 330 μεγαβάτ).

— Υδροηλεκτρικές (από το συγκρότημα του Νέστου, τον υδροηλεκτρικό σταθμό Πουρνάρι 1 και 2, 334 μεγαβάτ, Πλατανόβρυση, 116 μεγαβάτ, Θησαυρός, 384 μεγαβάτ, και τις υδροηλεκτρικές μονάδες Αγρας 50 μεγαβάτ, Εδεσσαίος 19 μεγαβάτ).

— Φυσικού Αερίου (Κομοτηνής 485 μεγαβάτ). Επίσης θα παραχωρηθεί άδεια ηλεκτροπαραγωγής για τον σταθμό λιγνιτικής παραγωγής Μελίτη ΙΙ, ισχύος 450 μεγαβάτ.

Ομως, το πάρτι για τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους που ετοιμάζονται να βάλουν στο χέρι τη ΔΕΗ, δεν σταματά εδώ. Η κυβέρνηση θα πουλήσει στους ιδιώτες και δικαιώματά εξόρυξης λιγνίτη που σήμερα έχει αποκλειστικά μόνο η ΔΕΗ σε μερικά από τα μεγαλύτερα λιγνιτωρυχεία  της χώρας! Συγκεκριμένα στο επόμενο ιδιοκτήτη της μικρής ΔΕΗ θα δοθούν «προίκα» τα ορυχεία Αμυνταίου συμπεριλαμβανόμενου του ορυχείου Λακκιάς, Κλειδιού, Λόφων Μελίτης, Βεύης και Κομνηνών Ι και ΙΙ. Συνολικά θα παραχωρηθούνκοιτάσματα 450 εκατομμυρίων τόνων!

Ο μονοπωλιακός όμιλος που θα ελέγξει στο μέλλον τη ΔΕΗ, αποκτά μια τεράστια, έτοιμη περιουσία, χωρίς να χρειαστεί να κάνει καμία απολύτως επένδυση – όπως κομπάζουν οι κυβερνώντες – καθώς και το μοναδικό προνόμιο να ξεκινήσει μια επιχειρηματική δραστηριότητα με μηδενικό ρίσκο, αφού θα «παραλάβει» και δυο εκατομμύρια πελάτες…

Έγκλημα σε βάρος του λαού, προς όφελος του κεφαλαίου

Με την πώληση των υποδομών της ΔΕΗ η κυβέρνηση έρχεται να ολοκληρώσει ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα εναντίον της κοινωνίας. Πουλάει στους ιδιώτες τις πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις και υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας που διαθέτει η χώρα, δίνοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα στους ιδιώτες να βάλουν στο χέρι τα νερά και τους λιγνίτες της Ελλάδας.

Μετά την πώληση του ΑΔΜΗΕ και την παραχώρηση στο ιδιωτικό κεφάλαιο των δικτύων μεταφοράς  ενέργειας και των κέντρων ελέγχου υπερύψηλης και υψηλής τάσης, με άλλα λόγια των υποδομών διανομής του ρεύματος σε κάθε γωνιά της Ελλάδας,  έρχεται τώρα να ολοκληρώσει το έγκλημα τεμαχίζοντας την ΔΕΗ και παραχωρώντας τις μονάδες παραγωγής και το ενεργειακό πλούτο της χώρας. Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές της ΔΕΗ, αλλά και αναλύσεις στελεχών της αγοράς, η δημιουργία και πώληση της «μικρής ΔΕΗ», ουσιαστικά θα δρομολογήσει το κλείσιμο της ΔΕΗ, αφού σε σύντομο χρονικό διάστημα η νέα εταιρεία, θα είναι πολύ πιο ισχυρή από την «παλιά» επιχείρηση.

Δεν είναι τυχαίο ότι με αφορμή την εκποίηση της ΔΕΗ, έχουν κινητοποιηθεί μεγάλοι εγχώριοι και ξένοι επιχειρηματικοί όμιλοι προκειμένου να διασταυρώσουν τα ξίφη τους για την απόκτηση της. Ανάμεσα τους συγκαταλέγονται οι γερμανικές εταιρείες «RWE» και «EON»,  η ιταλική Edison συμμετέχει ήδη στην ελληνική αγορά μέσω της Elpedison (μέτοχος στα ΕΛΠΕ), οι  γαλλικές EDF και Gaz De France – Suez, η δεύτερη είναι συνεταίρος της ΤΕΡΝΑ στην μονάδα ηλεκτροπαραγωγής «ΗΡΩΝ ΙΙ». Ωστόσο στο παιχνίδι για την απόκτηση της, ετοιμάζονται να ριχτούν και Έλληνες κεφαλαιοκράτες, είτε καταθέτοντας «απευθείας» προσφορά είτε μέσω συμπράξεων με τα ξένα μονοπώλια. Σύμφωνα με πληροφορίες, η «Μότορ Οϊλ», ο όμιλος των ΕΛΠΕ (συμφερόντων Λάτση), ο Ευαγ. Μυτηλαιναίος με την «Αλουμίνιον ΑΕ», η Ελληνική Τεχνοδομική (συμφερόντων Μπόμπολα), αναμένεται να διεκδικήσουν την εξαγορά της «μικρής ΔΕΗ».

Ο «μύθος» του ανταγωνισμού και η πραγματικότητα

Το ξεπούλημα της ΔΕΗ που δρομολογεί η συγκυβέρνηση, εντάσσεται στις πολιτικές απελευθέρωσης των τομέων της ενέργειας που έχουν αποφασιστεί μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ. Στο όνομα της ενίσχυσης του «ανταγωνισμού» με στόχο την δήθεν μείωση της τιμής του ρεύματος, οι κυβερνήσεις των κρατών – μελών της ΕΕ προωθούν την παράδοση των υποδομών της ηλεκτρικής ενέργειας στους ιδιώτες. Στην περίπτωση της Ελλάδας, τις διαδικασίες επιτάχυναν οι μνημονιακές δεσμεύσεις, αφού παράλληλα με τον στρατηγικό στόχο, η τρόικα απαιτεί το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας για να πληρωθούν τα τοκοχρεολύσια των δανείων στους πιστωτές.

Πίσω από τους ισχυρούς περί δήθεν …φτηνότερης ενέργειας για τα λαϊκά νοικοκυριά, κρύβεται μια αμείλικτη πραγματικότητα. Ο ελληνικός λαός πληρώνει πανάκριβο το ρεύμα που καταναλώνει, επειδή ακριβώς, η ήδη ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ, εδώ και πολλά χρόνια αυξάνει σταθερά και μόνιμα την τιμή της κιλοβατώρας, είτε για να διευρύνει τα κέρδη των μετοχών της, είτε για να προσφέρει προνόμια στο κεφάλαιο, τα οποία στη συνέχεια φορτώνει στις πλάτες του λαού.

Την ίδια ώρα που τα ελληνικά νοικοκυριά βλέπουν τους λογαριασμούς του ρεύματος να αυξάνονται, η κυβέρνηση στις 28 Φεβρουαρίου, αξιοποιώντας τη θέση του ελληνικού Δημοσίου που είναι βασικός μέτοχος της ΔΕΗ, εισηγήθηκε και πέρασε εκπτώσεις που φτάνουν μέχρι και 35% για τους βιομηχάνους για τα επόμενα δύο χρόνια με ισχύ από 01/01/2014.

Την ίδια στιγμή που οικογένειες κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ρεύμα επειδή αδυνατούν να πληρώσουν τους φουσκωμένους λογαριασμούς, οι κυβερνήσεις από το 2010 μέχρι σήμερα ψηφίζουν νόμους με τους οποίους αυξάνουν συνεχώς τις τιμές του ρεύματος που προμηθεύεται η ΔΕΗ από ιδιώτες που διαθέτουν μονάδες ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο, που στη συνέχεια μετακυλίονται στις πλάτες των καταναλωτών.

Το ξεπούλημα της «μικρής ΔΕΗ», δεν πρόκειται να ανατρέψει αυτή την παγιωμένη κατάσταση υπέρ του ιδιωτικού κεφαλαίου, αφού στόχος των νέων ιδιοκτητών θα είναι τα υψηλά κέρδη, κυρίως τους μικρούς καταναλωτές. Παράλληλα πολύ σύντομα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συνδικαλιστών της ΔΕΗ, η Δημόσια Επιχειρήση Ηλεκτρικής Ενέργειας μπορεί να οδηγηθεί σε «λουκέτο» και η «μικρή ΔΕΗ» θα μετατραπεί σε ένα ιδιωτικό μονοπώλιο! Εξάλλου σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ευρωπαϊκό τύπο, σε όσες χώρες έχει προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας, υπήρξε αύξηση της τιμής του ρεύματος. Στη Βουλγαρία η ιδιωτικοποίηση της αρχής ηλεκτρισμού οδήγησε σε κατακόρυφη αύξηση των τιμών του ρεύματος κατά 140%. Στη Βρετανία παρουσιάστηκε έξαρση της ενεργειακής φτώχειας. Στη Γερμανία υπήρξαν προβλήματα τόσο με την τιμή του ρεύματος όσο και με την παροχή των υπηρεσιών που οδήγησε στην επανακρατικοποίηση του περίπου 50% των τοπικών κέντρων παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

Θυμίζουμε ότι στο πρόσφατο παρελθόν και στην Ελλάδα υπήρξαν ιδιωτικές εταιρείες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίες αφού έβγαλαν τεράστια κέρδη, χωρίς να μειωθούν οι τιμές του ρεύματος, στη συνέχεια οι ιδιοκτήτες τους υπεξαίρεσαν χρήματα που είχαν ήδη είχαν εισπράξει για λογαριασμό της ΔΕΗ και των κρατικών ταμείων, με αποτέλεσμα οι εταιρείες να κλείσουν τα αφεντικά τους να οδηγηθούν στη φυλακή και να μείνουν «ξεκρέμαστοι» χιλιάδες καταναλωτές.

Φτηνό ρεύμα για το λαό μπορεί να υπάρξει μόνο όταν οι υποδομές ενέργειας της χώρας, γίνουν πραγματικά δημόσια περιουσία, κάτω από λαϊκό έλεγχο.

Απόψεις