ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ:
Νέα μέτρα φέρνει η …ανάκαμψη!

Τη συνέχιση με αμείωτους ρυθμούς της δημοσιονομικής προσαρμογής εξόντωσης του λαού, την προώθηση νέου γύρου διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και εμπορευμάτων, την περαιτέρω συρρίκνωση του δημοσίου τομέα και την επιτάχυνση του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων, προτείνει η Τράπεζας της Ελλάδος (TτΕ) στην έκθεση της για τη Νομισματική Πολιτική 2013 – 2014, η οποία υποβλήθηκε σήμερα από τον απερχόμενο Διοικητή Γιώργο Προβόπουλο στον Πρόεδρο της Βουλής και το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ταυτόχρονα η ΤτΕ, προβλέπει ότι η …«ανάπτυξη» της ελληνικής οικονομίας, θα γίνει με καθηλωμένους μισθούς και εισοδήματα για τα επόμενα χρόνια και διατήρηση της ανεργίας σε πολύ υψηλά επίπεδα! Εκτιμήσεις που φανερώνουν ότι τη σημερινή γενιά των 500 ευρώ, θα την διαδεχτεί και η επόμενη, αφού το κυβερνητικό «success story» δεν αφορά τους εργαζομένους αλλά μια χούφτα μεγαλοεπιχειρηματίες που θα αυγατίσουν τα κέρδη τους αυξάνοντας τους ρυθμούς της εκμετάλλευσης. Η είσοδος της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας σε περίοδο ανάκαμψης, δρομολογείται πάνω στα αποκαΐδια των μισθών και των εργατικών δικαιωμάτων αλλά και στην επιβολή νέων σκληρών μέτρων.

Η ΤτΕ εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα καταγράψει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το β’ εξάμηνο του 2014 στο 0,5% του ΑΕΠ, ενώ παρουσιάζει και τρία εναλλακτικά σενάρια ανάπτυξης για την περίοδο  2015-2030 «Στην 1η περίπτωση το ΑΕΠ θα  αυξηθεί κατά 1,4% κατά μέσο όρο ετησίως, στη 2η κατά 2,1% και στο 3ο κατά 2,9%». Ωστόσο στην έκθεση σημειώνεται ότι για να «διασφαλιστεί» η πορεία «ανάκαμψης», θα πρέπει να συνεχιστούν με αμείωτους ρυθμούς οι αντιλαϊκές πολιτικές. Σύμφωνα με την ΤτΕ οι πολιτικές που θα επιταχύνουν την αναδιάρθρωση της οικονομίας, προκειμένου να«επιτευχθεί η μετάβαση της οικονομίας σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο και να διασφαλιστούν ταχείς ρυθμοί ανάπτυξης», είναι:

— «Η προσήλωση στη δημοσιονομική πειθαρχία με υλοποίηση των απαιτούμενων δράσεων», την τριετία 2014 – 2016. Δηλαδή της συνέχιση της σκληρής πολιτικής λιτότητας και της φορολεηλασίας των λαϊκών νοικοκυριών.

— Η προώθηση με ταχύτερους ρυθμούς των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών και οι αποκρατικοποιήσεις». Δηλαδή η προώθηση νέου γύρου ανατροπών που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος των δικαιωμάτων και των εισοδημάτων των εργαζομένων. Παράλληλα βασική παράμετρος της «ανάκαμψης» παραμένει η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.

— Η «δημιουργία ενός πιο αποτελεσματικού δημόσιου τομέα», με την συνέχιση των μεταρρυθμιστικών πολιτικών. Στόχος η παραπέρα συρρίκνωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων των κοινωνικών παροχών και υποδομών. Συγκεκριμένα στην έκθεση της ΤτΕ σημειώνεται: «Η επόμενη πενταετία η δημοσιονομική προσπάθεια θα πρέπει να βασιστεί, όπως και το 2013, κατά κύριο λόγο στην πλευρά των δαπανών (…) Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, η δημοσιονομική εξυγίανση μέσω της μείωσης του μεγέθους του κράτους και της απελευθέρωσης πόρων για τον ιδιωτικό τομέα μπορεί να συμβάλει στην παραγωγική αναδιάρθρωση της οικονομίας».

— Η συμβολή του τραπεζικού συστήματος στη χρηματοδότηση της οικονομικής δραστηριότητας. Παράλληλα, η ΤτΕ παρακινεί της τράπεζες να ασκήσουν πιο «αποτελεσματικότερη διαχείριση» στην είσπραξη «των μη εξυπηρετούμενων δανείων». Δηλαδή να προχωρήσουν σε μαζικές κατασχέσεις σπιτιών και μισθών απεγνωσμένων δανειοληπτών.

Οι συγκεκριμένοι πυλώνες και η συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής που σύμφωνα με την ΤτΕ θα οδηγήσει τη χώρα στην ανάπτυξης δεν πρόκειται να ενισχύσει τα πενιχρά εισοδήματα των εργαζομένων, αφού όπως σημειώνεται στην έκθεση: «Δεν αναμένεται σημαντική ανάκαμψη των μισθών και του διαθέσιμου εισοδήματος», ούτε και μεγάλη μείωση των ποσοστών της ανεργίας.

Με άλλα λόγια τα επόμενα πέντε – δέκα χρόνια θα είναι δύσκολα μετά θα «φάμε με χρυσά κουτάλια»….

kapsimi

kapsimi

kapsimi

Τα σχόλια δεν είναι διαθέσιμα

Άποστολή άρθρου μέσο Email