Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Οι 752 «άχρηστοι» του Πολιτισμού

Τα τελευταία χρόνια έχουμε ακούσει για πολλές λίστες, λίστες που μας κρύψανε, λίστες που δεν είδαμε, λίστες που εξαφανίστηκαν. Αλλά..

Τα τελευταία χρόνια έχουμε ακούσει για πολλές λίστες, λίστες που μας κρύψανε, λίστες που δεν είδαμε, λίστες που εξαφανίστηκαν. Αλλά σαν την τελευταία λίστα, αυτή της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού δεν έχουμε ξαναδεί και οπωσδήποτε αποτελεί μνημείο απανθρωπιάς και ξετσιπωσιάς με αρχιτέκτονες την κυβέρνηση και το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Η ζούγκλα είναι εδώ και είναι όλη γραμμένη σε ένα επίσημο έγγραφο, που έφτασε το πρωί της 1ης Ιουλίου σε όλες της διευθύνσεις του ΥΠΠΟ και σύμφωνα με το οποίο καθορίζεται ο αξιολογικός καταμερισμός 5.300 υπαλλήλων της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Με ποια κριτήρια; Με κανένα. ‘Η μάλλον με ένα: την εντολή κυβέρνησης και τρόϊκας «διαλύστε το δημόσιο». Σύμφωνα λοιπόν με αυτόν τον καταμερισμό 752 υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού πάνε κατευθείαν για σφάξιμο.  Πρόκειται για την εφαρμογή του νόμου 4250/2014 του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που αρχίζει και στον πολιτισμό να παίρνει σάρκα και οστά Συγκεκριμένα με βαθμό από 9 ως 10, δηλαδή ως «άριστοι» θα βαθμολογηθούν 1360 υπάλληλοι. Με βαθμό 7 ως 8, δηλαδή «μέτριοι» θα βαθμολογηθούν 3.188 υπάλληλοι και οι υπόλοιποι 752 μπαίνουν στην κατηγορία των «κακών» υπαλλήλων με βαθμό από 1 ως 6. Διότι αυτή είναι η επιβεβλημένη ποσόστωση που οδηγεί στην τελική λύση και στο ξαφνικό θάνατο του 15% των υπαλλήλων. Οι αποδιοπομπαίοι Αυτοί οι 752 εργαζόμενοι που προέρχονται από Εφορείες Αρχαιοτήτων και Μουσεία από όλη την Ελλάδα θα μπουν σε έναν μεγάλο κουβά, τον «κουβά των άχρηστων» για πάσα μελλοντική χρήση… Απόλυση, κινητικότητα, διαθεσιμότητα… και οπωσδήποτε διασυρμός συλλογικός. Διότι πάνω στο σώμα αυτών των 752 και όσων ακόμα θα προκύψουν από τα υπόλοιπα υπουργεία θα στηθεί ο χορός της σκύλευσης. Ολοι αυτοί θα γίνουν οι τεμπέληδες υπάλληλοι που εξαιτίας πάθαμε όλα τα δεινά που μας βρήκαν. Θα αναφέρουμε ενδεικτικά αναφέρουμε από που θα αντληθούν οι 752 «άχρηστοι», οι οποίοι, κατά τον γίγαντα της αναδιάρθρωσης του δημοσίου, Κυριάκο Μητσοτάκη, ελάχιστα ή καθόλου συνέβαλαν στη λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων και γι’ αυτό πρέπει να γίνουν θυσία στο βωμό της τρόϊκας προκειμένου να φυσήσει ο άνεμος της ανάπτυξής τους:
  • 43 υπάλληλοι από την Α’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Και επειδή αυτό μοιάζει κινέζικα… μιλάμε για την Εφορεία της Ακρόπολης!
  • 30 υπάλληλοι από την Γ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, δηλαδή την Εφορεία που έχει στην ευθύνη της όλη την Αθήνα πλην της Ακρόπολης.
  • 24 υπάλληλοι από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το πρώτο μουσείο της χώρας και για να μην ξεχνιόμαστε εντός της λίστας των περίφημων 30 αρχαιολογικών χώρων και μουσείων που «αναβάθμισε» ο τ. υπουργός, Π. Παναγιωτόπουλος.
  •  8 υπάλληλοι από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου….ναι, αυτό που εν χορδαίς και οργάνοις εγκαινίασε ο Αντώνης Σαμαράς κάνοντας γονυκλισίες στον κινέζο πρωθυπουργό.
  • 19 υπάλληλοι από το Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας,
  • 14 υπάλληλοι από το βραβευμένο από το Συμβούλιο της Ευρώπης, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης.  Και τα προηγούμενα βρίσκονται στη λίστα των μουσείων που θεωρούνται αναβαθμισμένα και λειτουργούν από τις 8 το πρωί ως τις 8 το βράδυ.
Το τι πρόκειται να συμβεί μέχρι τα νούμερα της συγκεκριμένης λίστας  να γίνουν συγκεκριμένα ονόματα όλοι αντιλαμβανόμαστε. Πρόκειται για την αλάνθαστη και πάντα αποτελεσματική τακτική του «διαίρει και βασίλευε».  Κλίμα τρομοκρατίας, υποταγής, καλλιέργεια ατομικών διαδρομών και λύσεων, αποθέωση του ημετερισμού. Πόσω μάλλον όταν η αξιολόγηση πρόκειται να συνδεθεί και με το μισθολόγιο. Υπάλληλοι πολλών ταχυτήτων, υπάλληλοι ανεπιθύμητοι ή ενοχλητικοί και υπάλληλοι που ξέρουν να λένε «ναι σε όλα». Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να απαντήσουν με αποχή από τη διαδικασία της αυτοαξιολόγησης και ζητάνε από τους προϊσταμένους των διευθύνσεων να μην πειθαρχήσουν και να μην παραδώσουν φύλλα αξιολόγησης.  

Απόψεις