Απεργούν οι αρχαιολόγοι

Σε 24ωρη απεργία στις 30 Νοεμβρίου οι αρχαιολόγοι ενάντια στο νομοσχέδιο που καταργεί την προστασία του πολιτιστικής κληρονομιάς και την αφήνει έρμαιο στις επιχειρηματικές ορέξεις.

ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ Πολιτισμός • 30 Νοεμβρίου 2016

Όταν η μια κυβέρνηση αποφασίζει ότι για να ικανοποιήσει τις επιχειρηματικές και επενδυτικές ορέξεις δεν φτάνει να ξεπουλήσει κάθε σπιθαμή δημόσιου πλούτου και γης και να κατακρεουργήσει κάθε εργατικό δικαίωμα, αλλά πρέπει και να αλώσει ακόμα και όσα αυτοί οι ίδιοι υποκριτικά αποκαλούν «ιερά και όσια», δηλαδή την ιστορική μνήμη του λαού, τότε μιλάμε για μια κυβέρνηση που έχει απωλέσει κάθε πολιτικό και κοινωνικό ηθικό έρεισμα.

Το νομοσχέδιο για το «νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις», που εισάγεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια, με απροκάλυπτα κυνικό τρόπο είτε παρακάμπτει, είτε καταργεί κάθε υφιστάμενη θεσμική αρμοδιότητα και εκ του νόμου υποχρέωση της Αρχαιολογική Υπηρεσίας να ασκεί τον έλεγχο και την προστασία των μνημείων του τόπου (βλ. στον Ημεροδρόμο http://www.imerodromos.gr/katargoun-ke-ton-archeologiko-nomo/).

Εν’ όψει μιας εξέλιξης η οποία θα καταστήσει τον αρχαιολογικό πλούτο ξέφραγο αμπέλι από επιχειρηματικές δραστηριότητες που δεν θα υπόκεινται σε κανέναν περιορισμό που εκπορεύεται από τις διατάξεις του ισχύοντος αρχαιολογικού νόμου οι αρχαιολόγοι απεργούν σήμερα και πραγματοποιούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από το κτήριο του Υπουργείου Πολιτισμού στην Αθήνα και έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείου στη Θεσσαλονίκη.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων επισημαίνει ότι «το επίμαχο σχέδιο νόμου απομειώνει σημαντικά, έως εκμηδενισμού, τη δυνατότητα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και καθιστά την ελληνική επικράτεια ανεξέλεγκτο πεδίο, από άποψη αρχαιολογικού ελέγχου της σύγχρονης δραστηριότητας. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι διατάξεις του σχεδίου νόμου δεν θεωρούν την αποτροπή έμμεσης ή ακόμη και άμεσης βλάβης σε μνημεία ως στοιχείο που μπορεί να περιλαμβάνεται στην έννοια του δημοσίου συμφέροντος.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων έχει πλήρη επίγνωση της ευθύνης του να σταθεί αντίθετος σε αυτή την απόπειρα δραστικής υποβάθμισης της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας και προτίθεται να το κάνει μέχρι την πλήρη αποτροπή της.

Η σοβαρότητα της εξέλιξης αυτής απαιτεί από τα μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων να συναισθανθούν την ευθύνη που τους αναλογεί, ο κάθε ένας και η κάθε μίαξεχωριστά αλλά και όλοι μαζί, συλλογικά, ως η κοινότητα επιστημόνων που είναι επιφορτισμένοιμε το καθήκον της προστασίας του πολιτιστικού αποθέματος της χώρας, και να πράξουν αναλόγως».

Ο Σύλλογος Εκτακτων Αρχαιολόγων καταγγέλει την κυβέρνηση η οποία «στο όνομα της ανάπτυξης που γενικόλογα επικαλείται η παρούσα κυβέρνηση, κρύβοντας με επιμέλεια το περιεχόμενό της και ποιους αφορά, προσπαθεί να επισπεύσει τη διαδικασία αδειοδότησης των οικονομικών δραστηριοτήτων παραμερίζοντας, αν όχι καταργώντας στην ουσία, την εφαρμογή των διατάξεων της αρχαιολογικής νομοθεσίας. Ο τρόπος που μεθοδεύεται η παράκαμψη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας καθιστά το σχέδιο νόμου απειλή για τις αρχαιότητες και την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας. Η παράκαμψη των ελεγκτικών μηχανισμών, η απαξίωση των Εφορειών Αρχαιοτήτων που παραμένουν υποστελεχωμένες, η πρόθεση να μοιραστεί ένα τμήμα του πολιτισμού στους εργολάβους, αλλά και η τάση τουριστικοποίησης του πολιτισμού (δεν είναι τυχαίο που η παράκαμψη της αρχαιολογικής νομοθεσίας εγγράφεται στο κεφάλαιο για την «απλούστευση πλαισιού λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, θεάτρων και κινηματογράφων») δεν μπορούν παρά να μας βρουν αντίθετους. Είμαστε αντίθετοι στις ενέργειες της αυτοαποκαλούμενης αριστερής κυβέρνησης που παράλληλα με τα βάρβαρα, αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα που ψηφίζει, δρομολογεί και την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, που προσλαμβάνοντας τις αρχαιότητες ως εμπόδιο, ανοίγει το δρόμο για την ασύδοτη δράση του κεφαλαίου».

Ετικέττες: , , ,

kapsimi

kapsimi

kapsimi

Τα σχόλια δεν είναι διαθέσιμα

Άποστολή άρθρου μέσο Email