«Αναχώματα»

ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Απόψεις • 2 Σεπτεμβρίου 2015

Παρατήρηση 1η: Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους.

    Παρατήρηση 2η: Η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου ανακοίνωσε την κοινή της κάθοδο στις εκλογές με την Λαϊκή Ενότητα ώστε, όπως είπε, να συμβάλει στο «ανάχωμα απέναντι  στη μνημονιακή πολιτική».

    Αλλά: Ήταν Μάης του 2015. Δηλαδή τρεις ολόκληροι μήνες μετά τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου με την οποία τέθηκαν οι βάσεις για το Μνημόνιο Τσίπρα. Τότε, λοιπόν, και ενώ με τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου είχε ήδη υπογραφεί η παράταση των Μνημονίων Σαμαρά – Βενιζέλου, ήταν η κυρία Κωνσταντοπούλου που είχε προσφερθεί να υψώσει τείχος προστασίας στον κ.Τσίπρα για το ανόμημά του.

    Ήταν η κυρία Κωνσταντοπούλου που όταν ρωτήθηκε τότε πως είχαμε φτάσει από την υπόσχεση του απερχόμενου  πρωθυπουργού περί κατάργησης των Μνημονίων «σε ένα νόμο με ένα άρθρο» στην παράταση των Μνημονίων, είχε σπεύσει να παράσχει δίχτυ προστασίας στον κ.Τσίπρα, χαρακτηρίζοντας την προηγούμενη δέσμευσή του για κατάργηση των Μνημονίων σαν ένα απλό…«σχήμα λόγου».

    Αλήθεια, η στάση της – κάθε άλλο παρά πολιτικά αφελούς – πρώην προέδρου της Βουλής να χαρακτηρίζει «σχήμα λόγου» τις προηγούμενες διακηρύξεις Τσίπρα, και μάλιστα την στιγμή που ο Τσίπρας στις 20 Φλεβάρη είχε βάλει επίσημα την πρώτη υπογραφή του κάτω από τα Μνημόνια, συνιστούσε «ανάχωμα» στα Μνημόνια;

    Παρατήρηση 3η: Η κυρία Κωνσταντοπούλου κατά τη θητεία της στην προεδρία της Βουλής επέδειξε μια ιδιαίτερη θεσμική εμμονή. Ωστόσο παρά τη θεσμική της εμμονή συγκατάνευσε να μην έρθει η συμφωνία της 20ηςΦεβρουαρίου για κύρωση στη Βουλή. Συνηγόρησε, έτσι, στην τακτική Τσίπρα ο οποίος δεν ήθελε να φανεί τόσο νωρίς από την ανάληψη της πρωθυπουργίας του ότι πορευόταν σε συνεργασία με τις κοινοβουλευτικές ομάδες της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, που τον καλούσαν να φέρει στη Βουλή την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου για να την… ψηφίσουν μαζί του.

    Αλήθεια, η στάση της κυρίας Κωνσταντοπούλου να σκεπάζει αυτή τη σύμπλευση του κ.Τσίπρα με τη ΝΔ, με το ΠΑΣΟΚ και με τα Μνημόνια τους, η θεσμική συμβολή της στο προπαγανδιστικό «αποκοίμισμα» του λαού από τον κ.Τσίπρα ότι η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου ήταν τάχα μια «συμφωνία ορόσημο», το θεσμικό της προκάλυμμα σε μια κυβέρνηση που είχε δηλώσει εξ αρχής ότι θεωρούσε «καλό το 70% του Μνημονίου», συνιστούσε «ανάχωμα» στα Μνημόνια;

    Παρατήρηση 4η:  Η πρώην πρόεδρος της Βουλής είχε επί μήνες στα χέρια της τις προτάσεις νόμου του ΚΚΕ για την κατάργηση των Μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, για την αποκατάσταση των μισθών και των συντάξεων, για την κατοχύρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων κλπ. Προτάσεις που η συζήτησή τους στη Βουλή δεν θα καταργούσε, φυσικά, τα Μνημόνια. Θα ήταν χρήσιμη, όμως, για να καταδειχτεί η απόσταση μεταξύ λόγων και έργων του κ.Τσίπρα, και να τεθεί σε ετοιμότητα ένα κομμάτι του λαϊκού παράγοντα.

    Αλήθεια, η… «θεσμική» αναβλητικότητα που επέδειξε η κυρία Κωνσταντοπούλου με αποτέλεσμα να μην φτάσουν ποτέ στη Βουλή αυτές οι προτάσεις νόμου, συνιστούσε «ανάχωμα» στα Μνημόνια;

    Παρατήρηση 5η: Τόσο η κυρία Κωνσταντοπούλου όσο και τα πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που συγκρότησαν την Λαϊκή Ενότητα, έχουν εξ αντικειμένου το δικό τους μερίδιο ευθύνης για την μετατροπή σε απάτη των αυταπατών της «Ευρώπης που αλλάζει», του «προγράμματος της Θεσσαλονίκης», της δήθεν «κατάργησης των Μνημονίων» αλλά σε μια Ελλάδα που «η θέση της στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ δεν αμφισβητείται». Σε όλα όσα δηλαδή οδήγησαν στην απάτη του Μνημονίου Τσίπρα.

    Καθόλου αβάσιμη δεν είναι η κριτική που ασκείται ότι η ανάληψη από μέρους τους αυτής της ευθύνης δεν έγινε

–       ούτε όταν σαρώνονταν τα λεφτά του δημοσίου για να πληρώνονται δόσεις στο ΔΝΤ,

–       ούτε όταν ο Καμμένος «εγκαινίαζε»… αριστερές ΝΑΤΟικές βάσεις στην Κάρπαθο,

–       ούτε την επομένη του ξεπουλήματος του δημοψηφίσματος,

–       ούτε με την ιταμή υπογραφή του Τσίπρα στις 13 Ιουλίου,

–       ούτε καν με την ψήφιση του Μνημονίου.

    Θυμίζουμε ότι αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ μόνο όταν ο Τσίπρας προκήρυξε εκλογές.

    Μέχρι εκείνη τη στιγμή η τακτική των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που αργότερα αποχώρησαν ήταν να παραμένουν στον μνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ διεκδικώντας ρόλο ως «καλή» και «αντιμνημονιακή» συνιστώσα, αλλά στα πλαίσια του «κακού» και «μνημονιακού» ΣΥΡΙΖΑ.

    Χαρακτηριστική στο πλαίσιο αυτής της τακτικής ήταν η δήλωση του Παναγιώτη Λαφαζάνη, αμέσως μετά την ψήφιση του Μνημονίου:«Καταψηφίζουμε το Μνημόνιο, στηρίζουμε ολόθερμα και ολόψυχα την κυβέρνηση».

    Απέναντι, δηλαδή, στον τακτικισμό του Τσίπρα, εκείνο που είδαμε να ξεδιπλώνεται ήταν ένας εξ αντανακλάσεως τακτικισμός της μετέπειτα Λαϊκής Ενότητας.

    Αλήθεια – και δεδομένου ότι στην Αριστερά των αξιών οι πολιτικές πράξεις και αποφάσεις υπαγορεύονται από αρχές, δεν συνάδουν με τακτικισμούς που  υπαγορεύονται ως ετεροπροσδιορισμένη απάντηση σε άλλους τακτικισμούς – οι τακτικισμοί συνιστούν ασφαλή «αναχώματα» στα Μνημόνια; 

Πηγή: enikos.gr

Ετικέττες: , , , ,

kapsimi

kapsimi

kapsimi

16 Σχόλια - "«Αναχώματα»"

 1. Ο/Η ΣΤΑΘΗΣ λέει:

  »Απέναντι, δηλαδή, στον τακτικισμό του Τσίπρα, εκείνο που είδαμε να ξεδιπλώνεται ήταν ένας εξ αντανακλάσεως τακτικισμός της μετέπειτα Λαϊκής Ενότητας…»
  -Ε, την αποχώρηση από το κόμμα σου δε τη λες και τακτικισμό!…. Ημαρτον!

 2. Ο/Η harry λέει:

  Ρε συντονιστη, δεν ντρεπεσαι λιγο?? Σου δινει 2-3 κατοσταρικα τον μηνα ο Μπογιοπουλος για να λογοκρινεις τα σχολια? Σε εχει ασφαλισμενο τουλαχιστον?? Θα επρεπε να ντρεπεσαι! Κομμουνιστες εισαστε εσεις η φασιστες??

  • ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ Ο/Η ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ λέει:

   Αγαπητέ Harry
   Έχετε όλη τη συμπάθεια μας. Ομως, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να σας απαλλάξουμε απ΄ αυτό που σας ταλαιπωρεί. Είναι προφανές ότι δεν καταλαβαίνετε που βρίσκεστε, σε ποιούς απευθύνεστε και τι ζητάτε. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να σας προφυλάξουμε από τη δημόσια έκθεση σας. Γι αυτό και θα σταματήσουμε να δημοσιεύουμε τα σχόλια σας. Όπως και νάχει, κοιτάξτε το πρόβλημα σας! Είναι κρίμα…
   Γειά σας
   (ΥΓ Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε όλα τα σχόλια που στείλατε είναι αναρτημένα, χωρίς καμιά παρέμβαση. Δυστυχώς τα ερωτήματα σας θα παραμείνουν αναπάντητα γιατί δεν έχουμε τι να πούμε. Μας πιάσατε στα… πράσα!)

 3. Ο/Η harry λέει:

  Χθες με «τσεκουρωσατε» τρεις φορες! Τι εγινε? Ξεκινησε η λογοκρισια πριν καν αναλαβετε την εξουσια?? Ερωτησα τρεις φορες αν υπηρχε στην ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ και αν οι εργαζομενοι ειχαν συμφωνα με την του κ. Μπογιοπουλου. Θα μου απαντησει κανεις???

 4. Ο/Η harry λέει:

  Χθες με «τσεκουρωσατε» τρεις φορες!

 5. Ο/Η ανδρεας ιωαννου λέει:

  Προσπάθησα να καταλάβω τί εννοούν οι κ.κ. » Harry» και «Βασίλης». Δεν εκφράζουν κάποιαν αντίθετη άποψη με όσα γράφει στο άρθρο του ο Ν. Μπογιόπουλος. Και αναφορικά με τον «Βασίλη» είναι απλά τα πράγματα : Ψεύδεται συνειδητά όταν λέει ότι το Κ.Κ.Ε. (και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες πολιτικές οργανώσεις και κόματα) δεν βγαίνουν στο δρόμο να παλέψουν… Εκεί όμως που το πράγμα «χοντραίνει» είναι με τον «Harry». Επειδή έχω τα χρονάκια μου, δεν μπόρεσα να μή αναλογιστώ την πλέον αηδιαστική-εμμετική αντικομουνιστική προπαγάνδα της εποχής Γεωργαλά . . . και τελικά δεν γλύτωσα το ξέρασμα (με το συμπάθειο κι’ όλας). Εκεί έχεις μείνει ακόμα ; ή τώρα κάνεις τα πρώτα βήματα του βλακώδους αντικομουνιστή ;

  • Ο/Η Βασίλης λέει:

   Κύριε Ιωάννου,
   (βλέπετε εγώ δεν βάζω το όνομα σας σε εισαγωγικά),
   νομίζω ότι μάλλον δεν εκφράστηκα σωστά και σας έκανα να με παρανοήσετε. Αυτό που εννοούσα είναι ότι το ΚΚΕ (και σε μικρότερο βαθμό οι ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΛΑΕ) ασχολούνται πολύ περισσότερο να επιτίθενται στις άλλες δυνάμεις που θα βγουν στο δρόμο και θα αγωνιστούν μαζί για το λαό, παρά στούς ταξικούς εχθρούς.
   Εντάξει έχουμε διαφωνίες, αλλά δεν είμαστε εμείς οι εχθροί. Καλά θα κάνανε οι δυνάμεις που θέλουν να είναι οι εργατικές πρωτοπορίες να ασχοληθούν να αποκτήσουν την εμπιστοσύνη του λαού, παρά να αναλώνονται στο να ανακυκλώνουνε τα ψηφαλάκια ο ένας του άλλου. Αλλοιώτικα, όπως είπα και προηγουμένως, ο λαός θα πηγαίνει με τους Τραμπάκουλες τύπου Λεβέντη, γιατί δεν αντέχει να πάει με τα τέρατ που τον πείθουμε ότι είμαστε εμείς (εγώ για σενα, και συ για μένα).

 6. Ο/Η harry λέει:

  Καλα καταλαβα.Σβηνετε τα επικινδυνα σημεια!! Αυτη ειναι η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΑΣ!! ΑΛΛΟΙΜΟΝΟ ΜΑΣ!!

 7. Ο/Η harry λέει:

  Παλι χαθηκαν. τι γινεται?? ερωτησα αν υπηρχε στην ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ και αν ειχαν οι εργαζομενοι Ρητορικο ερωτημα βεβαια……

 8. Ο/Η harry λέει:

  ΠΡΟΣ G.T. Χαθηκαν αρκετα απο την προηγουμενη απαντηση μου.Οπως αν υπηρχε στην ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ, η αν ειχαν οι εργαζομενοι η αν υπηρχε ετησιος διαχειριστικος ελεγχος.απο ανεξαρτητο φορεα φυσικα. Και πως επενδυθηκαν τα τεραστια ποσα των πολλων επιδοτησεων που δοθηκαν απο τις κυβερνησεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ!!! Ειμαι βεβαιος οτι δεν προκειται να παρω απαντηση. Σιγη ιχθυος. Αλλα λογια να αγαπιομαστε.

 9. Ο/Η harry λέει:

  ΠΡΟΣ G.T. Και γιατι κ.Μπογιοπουλε δεν εφαρμοζατε την στην ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ η οποια ηταν σχεδον ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ επι μια δεκαετια, πριν ο Μπομπολας περασει στην αντεπιθεση και στησει την υπεραυτοματη μοναδα?? Ποιος σας εμποδισε να την εφαρμοσετε?? Ολη η πιατσα βουιζε οτι Μπομπολας σχεδιαζε υπερσυγχρονη μοναδα. Μονον οι ενοικοι του Περισσου δεν ακουσαν τιποτα? Για να προλαβουν και να προχωρησουν σε εκσυγχρονισμο? Αντιθετα,εμειναν απραγοι και περιμεναν το τελος. Η ειναι νοητικως καθυστερημενοι η κινουν τρομερες υποψιες!! Αληθεια, υπηρχε και στην Τυποεκδοτικη?? Εγινε ποτε διανομη μερισματος στους εργαζομενους απο τα κερδη της επιχειρησης?? Και να μην αναφερθουμε στην αθλιοτητα με τις απολυσεις!! Ουτε ο χειροτερος καπιταλιστης δεν φερεται με τετοια περιφρονηση. Ασε με τον 902. Ο ΔΟΝ ΚΟΡΛΕΟΝΕ ΩΧΡΙΑ!!! Αυτα μας περιμενουν στην νεα κοινωνια που επαγγελλεσθε?? ΣΗΜ. Σας υπενθυμιζω οτι οι αδιστακτοι Ρωσοι ολιγαρχες απο την ΚΟΜΣΟΜΟΛ ξεκινησαν, γονοι απαντες μελων του πιο σκληρου πυρηνα του ΚΚ Σοβ.ενωσης!!! Καλες οι θεωριες αλλα στην πραξη…………..

 10. Ο/Η G.T. λέει:

  Προς Harry
  Όπως φαίνεται τα άρθρα του Μπογιόπουλου δε τα διαβάζεις αγαπητέ! Και αν τα διαβάζεις δεν τα καταλαβαίνεις! Ουδέποτε ο Μπογιόπουλος μίλησε για ένα ξερό «κατάργηση των μνημονίων και επιστροφή στη δραχμή». Η θέση του Μπογιόπουλου είναι στο άρθρο «Ιδού η «εναλλακτική», κύριοι» Ψάξε, βρες το και διάβασέ το…….

 11. Ο/Η harry λέει:

  Και αν καταργησουμε τα μνημονια,κ. Μπουγιοπουλε,και επανελθουμε στην δραχμη,πως θα πληρωνουμε το 70-80% των εισαγωγων φαρμακων,τροφιμων,καυσιμων,πρωτων υλων,εργαλειων,ανταλλακτικων,δημοσιογραφικου χαρτου κ.λ.π.?? Καποτε δεν πρεπει να απαντησετε σε αυτο το ερωτημα??Τελος πια αυτη η μπουρδολογια τυπου Τσιπρα. Σας προτεινω,λοιπον, οταν σας παρει ο δρομος απο το Κολωνακι,να παρετε σβαρνα τις πρεσβειες και να ερωτησετε τους Εμπορικους Ακολουθους αν θα δεχοντουσαν οι προμηθευτριες εταιρειες τους να πληρωνονται σε δραχμες προκειμενου να μας εξαγουν τα προιοντα τους! Σας διαβεβαιω οτι θα πεσουν ΞΕΡΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΓΕΛΙΑ!!! Καντε το ρεπορταζ. Δεν θα κουραστειτε. Εκτος αν ενας αναλυτης του μεγεθους σας δεν καταδεχεται να κανει ρεπορταζ!!

 12. Ο/Η G.T. λέει:

  Διαβάζω στο site: alfavita.gr, αναδημοσιευμένο άρθρο του Π. Παπακωνσταντίνου με τίτλο «Προετοιμάζουν συγκυβέρνηση με ΠΑΣΟΚ – ΠΟΤΑΜΙ! ή και ΝΔ;», το οποίο καταλήγει: «η ψήφος στη «Λαϊκή Ενότητα» και η ανάδειξή της σε πολύ ισχυρό πολιτικό πόλο, μέσα κι έξω από τη Βουλή, αποτελεί εγγύηση για την ανατροπή αυτών των αντιλαϊκών σεναρίων και για το άνοιγμα ενός άλλου δρόμου, ελπίδας και προοπτικής.»
  Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι οι χαρακτηρισμοί του τύπου «πρώτη φορά αριστερή κυβέρνηση», ή «στηρίζουμε κριτικά το ΣΥΡΙΖΑ» δονούν ακόμα στα αφτιά μας κύριε Παπακωνςταντίνου.Όμως δε θεωρούμε ότι πάθατε οβιδιακή μετάλλαξη, όπως θεωρείτε εσείς ότι συνέβη στο ΣΥΡΙΖΑ ! Ήταν αναμενόμενο, τόσο για το ΣΥΡΙΖΑ όσο και για σας, όπως είναι και η πορεία της λαϊκής ενότητας που τώρα στηρίζετε. Και αν κάποιοι αναρωτηθούν πως είμαστε τόσο βέβαιοι, θα τους απαντήσουμε με τον τίτλο του βιβλίου του Ν.Μπογιόπουλου: Είναι ο καπιταλισμός ηλίθιε !!! Εντός των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών ΕΕ και ΝΑΤΟ και στηρίζοντας το μονοπώλια ο δρόμος είναι γνωστός και απόλυτα σαφής. Όσοι πλέον καμώνονται ότι δε γνωρίζουν και ευελπιστούν σε οβιδιακή μετάλλαξη του καπιταλισμού προς όφελος των εργαζομένων η ιστορία θα τους κρίνει. Ομολογώ πάντως ότι το άρθρο του κ. Παπακωνσταντίνου με εξέπληξε σε ένα πράγμα: προηγήθηκε από αντίστοιχο του κ. Δελαστίκ. Περιμένουμε και άλλες «οβιδιακές» μεταλλάξεις….

  • Ο/Η Βασίλης λέει:

   Αχ ρε G.T. μου,
   σαν τον Μπογιόπουλο, έτσι και συ έβγαλες πάλι το ντουφέκι σου και βγήκες να κυνηγήσεις τις μάγισες, ούτε λεπτό δεν σάς περισσεύει ν’ ασχοληθείτε με τους ταξικούς εχθρούς, αλλά για να κάψετε αυτούς που θα βγούνε στο δρόμο και θα παλέψουνε για το λαό…. ουουου περίσσιος χρόνος. Και μ’ όλα αυτά που γίνονται στη χώρα μας, με όλα όσα τραβάει ο λαός μας, και το ΚΚΕ και η ΛΑΕ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταφέρνουνε να έχουνε την ίδια απήχηση που έχει κι ο Λεβέντης.

   Ε μα τι περιμένετε δηλαδή, αν όλοι μας πείθουμε το λαό ότι όλοι οι άλλοι είμαστε τέρατα του Λοχνές, πάει κι ο λαός με τον Τραμπάκουλα.

Άποστολή άρθρου μέσο Email