Κλιμάκωση μέχρι τέλους!

ΗΛΙΑΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ ΗΛΙΑΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ Κοινωνία • 15 Φεβρουαρίου 2016

 

 

Παρασκευή και Σάββατο η Αθήνα έζησε κάτι διαφορετικό. Οι αγροτικές κινητοποιήσεις με την μαζική κάθοδο των αγροτών στο Σύνταγμα, ήταν μια εξέλιξη που ανέδειξε ορισμένα ελπιδοφόρα μηνύματα για το μέλλον των κοινωνικών αγώνων.

agrotes4

Είναι καταρχήν προφανές πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει αποκαλυφθεί πλήρως, καθώς αδυνατεί να κρύψει στο ελάχιστο πως τα μέτρα που ετοιμάζει, οδηγούν στο ξεκλήρισμα τους μικρομεσαίους αγρότες.

Γι αυτό και το αγωνιστικό διήμερο που ζήσαμε έβγαλε στην επιφάνεια την γενικευμένη οργή που καιρό επωάζεται στον αγροτικό κόσμο.

Είναι η ίδια οργή που συγκεντρώνεται στον κόσμο της δουλειάς που σηκώνει στις πλάτες του το βάρος της βαριάς λιτότητας.

Δεν είναι τυχαίο, για παράδειγμα,  πως άνθρωποι κάθε ηλικίας, έφτασαν στην Πρωτεύουσα έχοντας στο μυαλό τους πως δεν υπάρχει αύριο.

Δεν είναι τυχαίο επίσης, πως τα μπλόκα στην επαρχία έχουν μαζικοποιηθεί τόσο, που η κλιμάκωση του αγώνα ώστε να ακυρωθούν τα ασφαλιστικά και φορολογικά σχέδια, είναι μονόδρομος χωρίς επιστροφή.

Άλλωστε, παρ όλες τις αμφίρροπες τάσεις που αναπτύσσονται, ο βασικός κορμός έχει ως αιχμή την απόσυρση των κυβερνητικών νομοσχεδίων, την ακύρωση των μνημονιακών σχεδιασμών και την διεκδίκηση των αιτημάτων για την επιβίωση του αγροτικού κόσμου.

Από την άλλη, ο Τσίπρας και η κυβέρνηση επιμένουν να βγάζουν μπροστά το θέμα του διαλόγου, με ψευδεπίγραφες βέβαια διακηρύξεις, αφού όπως είναι γνωστό η κυβέρνηση καλεί τους αγρότες να συζητήσουν υπό το πρίσμα της «βελτίωσης» των μνημονιακών δεσμεύσεων, ζητώντας τους ουσιαστικά να παζαρέψουν πόσα θα χάσουν!

Επίσης δεν είναι και λίγα τα κυβερνητικά στελέχη, που εδώ και καιρό έχουν προχωρήσει σε ένα πόλεμο λάσπης και συκοφάντησης του αγώνα των αγροτών, χρησιμοποιώντας την γνωστή βρώμικη επιχειρηματολογία περί φοροφυγάδων, προνομιούχων κ.α, που τόσα χρόνια παπαγάλιζαν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ όταν τα έβρισκαν σκούρα με τους αγρότες.

agrotes1

Ο «κοινωνικός αυτοματισμός» όμως δεν δούλεψε, γιατί ο αρμαγεδώνας των μέτρων είναι τόσο ισχυρός και σαρώνει τα πάντα στο πέρασμα του, με αποτέλεσμα να δυναμώνει η αλληλεγγύη

Να γατί ο αγρότης από την Κρήτη ταξίδεψε τόσα χιλιόμετρα για διεκδικήσει τα αυτονόητα δίχως να τσιμπήσει στη παγίδα της κυβέρνησης.

Να γιατί ο Θεσσαλός πήρε το τρακτέρ του και ταξίδεψε δώδεκα ώρες για να φτάσει στο Σύνταγμα.

Την να πει κανείς για παράδειγμα στο βιοπαλαιστή της υπαίθρου που τόσες μέρες έχει βγει με το τρακτέρ στην εθνική οδό και δέχεται τον εμπαιγμό της κυβέρνησης, η την κοροϊδία της ΝΔ και των συνοδοιπόρων της, που προσπαθούν να «επενδύσουν» πάνω στα οξυμένα προβλήματα, ενώ την ίδια στιγμή στηρίζουν όλα τα μνημονιακά μέτρα που χτυπάνε βάναυσα τους ανθρώπους του μόχθου.

 

Υποκριτές και βέβαια υπάρχουν που θέλουν η οργή να ξεφουσκώσει. Υπάρχουν επίσης και μπόλικες φασίζουσες φωνές που επιδιώκουν να στρέψουν τον αγροτικό κόσμο σε δηλητηριασμένα νερά.

agrotes5

Εντούτοις, δεν χωράει αμφιβολία πως μέχρι στιγμής δεν μπόρεσαν να πετύχουν τους στόχους τους, γιατί η ζωή τους προσπερνάει και τους αναγκάζει μόνο κραυγάζουν, χωρίς να καταφέρνουν να αμαυρώσουν τον αγώνα που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σήμερα Δευτέρα οι αγρότες αποφασίζουν για την εξέλιξη των κινητοποιήσεων τους.

Το σίγουρο είναι πως ο δρόμος πρέπει να είναι μακρύς. Άλλωστε οι μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων που ζήσαμε τις προηγούμενες ημέρες, οι διαδηλώσεις των ελεύθερων επαγγελματιών, των επιστημόνων αλλά και των αγροτών, απαιτούν μόνο ένα πράγμα. Κοινό βηματισμό και κλιμάκωση του αγώνα μέχρι τέλους!

Ετικέττες: , ,

kapsimi

kapsimi

kapsimi

Τα σχόλια δεν είναι διαθέσιμα

Άποστολή άρθρου μέσο Email