ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ
Στα 2,2 δισ. ευρώ μέχρι στιγμής τα έσοδα απ’ τα χαράτσια

ΝΙΚΟΣ ΠΕΡΠΕΡΑΣ ΝΙΚΟΣ ΠΕΡΠΕΡΑΣ Κοινωνία • 11 Ιουνίου 2014

Αρκετά επιτυχημένη αποδεικνύεται μέχρι στιγμής, άλλη μια εισπρακτική ιδέα που σοφίστηκαν οι νοσηροί εγκέφαλοι των τελευταίων κυβερνήσεων: το χαράτσωμα για την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Νίκος Ταγαράς, τα έσοδα που αναμένεται να μπουν στα δημόσια ταμεία από τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο του νόμου για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων ανέρχονται μέχρι τώρα σε 2.203.601.087 ευρώ!

Ειδικότερα, μέχρι τις 31 Μάη είχαν καταχωριστεί στο σύστημα 379.726 δηλώσεις υπαγωγής στο νόμο και είχαν εισπραχθεί 1.161.395.320 ευρώ από τα συνολικά 2,2 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα αναμένεται να εισπραχθούν μελλοντικά, καθώς ο νόμος προβλέπει και …ευκολίες πληρωμής έως και σε 102 δόσεις.

Σημειώνεται πως οι ρυθμίσεις για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων που επιβλήθηκαν με δύο διαδοχικούς ψευδεπίγραφους νόμους (ν. 4014 του 2011 και ν. 4178 του 2013) καμία σχέση δεν έχουν με την πάταξη του φαινομένου της αυθαίρετης δόμησης και την προστασία του περιβάλλοντος. Άλλωστε οι ίδιοι οι κυβερνώντες, που τώρα το παίζουν αρχάγγελοι της νομιμότητας και της δικαιοσύνης, ήταν αυτοί που τόσες δεκαετίες άφησαν να διαιωνίζεται το φαινόμενο και να οργιάζουν τα διάφορα συμφέροντα που εκμεταλλεύονταν την ανάγκη και το δικαίωμα του λαού για στέγη. Επίσης ήταν οι ίδιοι που χρησιμοποιούσαν τους ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων ως ομήρους για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους.

Αλλά και τώρα, η νομοθεσία που σκαρφίστηκαν, αυτό που κυρίως προβλέπει είναι οι διαδικασίες εκτίμησης και απόδοσης των προστίμων. Δεν ενδιαφέρεται καθόλου για την ποιότητα κατασκευής και για την ασφάλεια των αυθαίρετων κτισμάτων, όπου μένουν εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες. Κι όλα αυτά στην Ελλάδα, τη χώρα με τη μεγαλύτερη σεισμικότητα στην Ευρώπη!

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα έσοδα στα κρατικά ταμεία από τα αυθαίρετα, θα είναι ακόμη μεγαλύτερα, αφού πέρα από τα χαράτσια νομιμοποίησης, οι ιδιοκτήτες τους είναι πλέον αναγκασμένοι να τα δηλώσουν στο Έντυπο Ε9 της Εφορίας και να πληρώνουν κάθε χρόνο και τα τέλη ακινήτου.

Για την ιστορία να αναφέρουμε πως η Αττική αναδεικνύεται η «πρωταθλήτρια» νομιμοποίησης των αυθαιρέτων με 124.723 δηλώσεις (38,34% επί του συνόλου των δηλώσεων). Ακολουθεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (16,22%), η Περιφέρεια Πελοποννήσου (6,7%) και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (6,44%). Οι λιγότερες δηλώσεις έχουν υποβληθεί στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (1,45%).

Όσον αφορά στον τρόπο καταβολής των προστίμων, το 56% των ιδιοκτητών αυθαίρετων επέλεξε την εφάπαξ καταβολή προκειμένου να έχει έκπτωση 20%. Το 69% των δηλώσεων αφορούν αυθαίρετες κατασκευές που βρίσκονται σε εντός σχεδίου περιοχές και το 31% σε εκτός σχεδίου. Σε ό,τι αφορά την προΰπαρξη άδειας προέκυψε ότι το 74% των αυθαίρετων κατασκευών τη διαθέτει, ενώ το 26% δεν την έχει. Το 59% των δηλώσεων αφορά «τακτοποίηση» – νομιμοποίηση παραθεριστικής κατοικίας και το 23% κύριας και μοναδικής κατοικίας.

Τέλος, το ΥΠΕΚΑ ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας Γραφείου Υποστήριξης (Help Desk) που έχει ως στόχο τη διευκόλυνση της εξυπηρέτησης των μηχανικών, αλλά και των πολιτών, σχετικά με την εφαρμογή του ν. 4178/13 «Αντιμετώπιση της Αυθαίρετης Δόμησης, Περιβαλλοντικό και άλλες διατάξεις».

 

kapsimi

kapsimi

kapsimi

Τα σχόλια δεν είναι διαθέσιμα

Άποστολή άρθρου μέσο Email