Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Αρον – άρον εξαφάνισον την Αφάντου

Είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια ώστε να υποβάλει τα διαπιστευτήρια πλήρους υποταγής στις εντολές των δανειστών...

Είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια ώστε να υποβάλει τα διαπιστευτήρια πλήρους υποταγής στις εντολές των δανειστών. Να εξαφανίσει τις συντάξεις, να εξοντώσει το λαό με φόρους, να εκποιήσει άρον – άρον τα δημόσια αγαθά. Ως προς το τελευταίο, την εκποίηση, υπάρχει ιδιαίτερη βιασύνη να ικανοποιηθούν οι επενδυτές και να ξεπεραστούν όποια τυχόν εμπόδια προκύπτουν, ώστε να μην πληγεί ούτε στο ελάχιστο κερδοφορία τους. Και τι εμπόδια μπορεί να είναι αυτά; Είναι εκείνα που θέτει το περιβάλλον και η διαχρονική παρουσία του ανθρώπου, δάση, παραλίες, αρχαιολογικοί χώροι.

Τις τελευταίες ημέρες η σπουδή αφορά στην ολοκλήρωση της εκποίησης των δύο ακινήτων στην Αφάντου της Ρόδου. Ο διαγωνισμός έχει ολοκληρωθεί, οι επενδυτές είναι γνωστοί και απομένει να λυθούν οι εμπλοκές, ώστε απρόσκοπτα να αφαιρεθεί από τη χρήση του κοινωνικού συνόλου ένα δημόσιο αγαθό και να αλλοιωθεί ανεπανόρθωτα ένα φυσικό και ιστορικό τοπίο. Μιλάμε για έκταση δύο παραλιών που φτάνει 1.858.000 τ.μ. περίπου.

Βόρεια της έκτασης που εκποιήθηκε υπάρχει αρχαιολογικός χώρος (ΦΕΚ 1604/Β/16-8-1999) και ζώνες αρχαιολογικής προστασίας (ΦΕΚ 1399/Β/17-11-2000) του αρχαιολογικού χώρου στον λόφο του Ερημοκάστρου, όπου βρίσκεται οχυρωμένη Ακρόπολη ελληνιστικών χρόνων, αρχαίες εργαστηριακές εγκαταστάσεις, αρχαίο νεκροταφείο, ενώ στα πρανή του βραχώδους λόφου έχουν βρεθεί απολιθώματα οστών νάνων ελεφάντων. Στις 10 Μαρτίου 2016 εκδόθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού απόφαση σύμφωνα με την οποία ο αρχαιολογικός χώρος αναοριοθετείται, στην πραγματικότητα επεκτείνεται, ώστε να εξαιρεθεί από την επένδυση μία έκταση 200 στρ. περίπου, η οποία περιλαμβάνει εργαστηριακές εγκαταστάσεις, που χρονολογούνται από την ελληνιστική έως την υστερορρωμαϊκή περίοδο καθώς και τάφους λαξευτούς στο βράχο ελληνιστικών χρόνων.

Ωστόσο η παραπάνω Υπουργική Απόφαση, αν και έχει περάσει περισσότερο από ένας μήνας, δεν έχει δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Εν τω μεταξύ την Πέμπτη 21 Απριλίου αναμένεται να συνεδριάσει το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας (ΚΣΔΑΔΠ) προκειμένου να εγκριθεί το νέο Ειδικό Σχεδίο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) της περιοχής ώστε να εκδοθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα και να προχωρήσει η επένδυση.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Ημεροδρόμου» ασκούνται πολύπλευρες πιέσεις σε πολλές κατευθύνσεις εντός και εκτός Υπουργείου Πολιτισμού ώστε να μην περιέλθει σε γνώση του  ΚΣΔΑΔΠ η συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση που επεκτείνει τον αρχαιολογικό χώρο και μειώνει την εκποιούμενη έκταση. Εξάλλου, η αδικαιολόγητη καθυστέρηση δημοσίευσης της απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης εγείρει πολλά ερωτήματα.  

Σε τί οφείλεται άραγε αυτή η καθυστέρηση;

  • Μήπως με αυτό τον τρόπο μεθοδεύεται να μην ληφθεί υπ’ όψιν η νέα οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου κατά την έγκριση του επενδυτικού προγράμματος;
  • Μήπως η μείωση της εκποιούμενης έκτασης εκτός από το γεγονός ότι περιορίζει το αντικείμενο της αγοραπωλησίας μειώνει ταυτόχρονα και την προσδοκώμενη κερδοφορία του επενδυτή, την οποία κόπτονται να εξασφαλίσουν;

Θυμίζουμε ότι ο κατάλογος εκποίησης της δημόσιας περιουσίας μέσα στον οποίο βρίσκεται και η περιοχή Αφάντου είναι μέσα στα όσα έταξε η κυβέρνηση στους δανειστές και φαίνεται πως είναι διατεθειμένη να καταργήσει και νόμους του ελληνικού κράτους όταν αυτοί οι νόμοι εμποδίζουν το σχεδιασμό εξυπηρέτησης διαφόρων επενδυτών – αρπακτικών και θέτουν φραγμούς στην εμπορευματική λεηλασία μνημείων και φύσης. Είναι διατεθειμένη να μεταχειριστεί πολλούς τρόπους ώστε να εξαφανίσει κάθε εστία αντίστασης και μάχης όπως αυτή που δίνουν οι αρχαιολόγοι προκειμένου να διασώσουν από το ξεπούλημα τα σπαράγματα της ιστορικής μνήμης.

Στην περίπτωση της Αφάντου, ούτως ή άλλως το φυσικό τοπίο θα τσιμεντοποιηθεί, άρα θα καταστραφεί, από την τουριστική επιχείρηση που θα αναπτυχθεί, ούτως ή άλλως το δημόσιο αγαθό ξεπουλιέται και το κοινωνικό σύνολο αποκλείεται από αυτό που δικαιωματική του ανήκει, ούτως ή άλλως το ανοιχτό, ελεύθερο και αδόμητο περιβάλλον του αρχαιολογικού χώρου αλλοιώνεται. Επομένως η μάχη δίνεται για περισωθεί ό,τι μπορεί να περισωθεί από την άλωση που έχει ήδη δρομολογηθεί.

Σχετικά θέματα

Απόψεις