ΑΕΚ: Η τελευταία ευκαιρία

 

Η ΑΕΚ είναι από τις ιστορικότερες και μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές ομάδες της χώρας μας, με πλούσια αθλητική δραστηριότητα σε όλα σχεδόν τα Ολυμπιακά Αθλήματα, με δικό της «σπίτι» στο καλύτερο σημείο της Φιλαδέλφειας. Από ιδρύσεώς της κουμάντο κάνει το Δ.Σ. της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ.

Όλες οι περιπέτειες της προσφυγοπούλας ΑΕΚ ξεκίνησαν ταυτόχρονα με την επαγγελματοποίηση του ποδοσφαίρου μας το 1979, όπως και σε όλο το Ελληνικό ποδόσφαιρο. Οι περιπέτειες της ΑΕΚ επιδεινώθηκαν ακόμα περισσότερο όταν «κάποιοι» πριν κάποια χρόνια είχαν την φαεινή ιδέα να γκρεμίσουν το παλιό ιστορικό γήπεδο.

Διοίκηση Μελισσανίδη

Σήμερα, έπειτα από πολλές περιπέτειες, ιδιοκτήτης του ιστορικού ποδοσφαιρικού τμήματος, είναι ο κ. Δ. Μελισσανίδης, ο γνωστός επιχειρηματίας, ο οποίος αντί να πάρει την ποδοσφαιρική του επιχείρηση και να φροντίσει για την στέγασή , π.χ. σε ιδιόκτητο γήπεδο ή σε ενοικιαζόμενο, αρχίζει και ανακατεύεται, χωρίς να έχει κανένα δικαίωμα στα εσωτερικά της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ, σε ότι αφορά το ιδιόκτητο οικόπεδο της .

Βέβαια θα μπορούσε κάποιος να ρωτήσει με πιο δικαίωμα; Εδώ όμως δεν χωράνε τέτοια ερωτήματα, γιατί επικρατεί ο νόμος του ισχυροτέρου, με το «έτσι θέλω».

Το λογικό θα ήταν, η Ερασιτεχνική ΑΕΚ να βολέψει κατά αρχή τα ερασιτεχνικά της τμήματα, δημιουργώντας σε συνεργασία με το Δήμο και με τη βοήθεια της περιφέρειας, ένα πολυαθλητικό και πολιτιστικό κέντρο, το οποίο θα κάλυπτε όλες τις ανάγκες, όλων των αθλητικών τμημάτων, και θα ανέβαζε το αθλητικό και πολιτιστικό επίπεδο όλης της ευρύτερης περιφέρειας.

Για να γίνουν όμως όλα αυτά, χρειάζεται ένα πανίσχυρο διοικητικό συμβούλιο . Το έχει αυτό η Ερασιτεχνική ΑΕΚ;

Με ποιά λογική;

Στη ζωή δεν παρουσιάζονται πολλές ευκαιρίες. Aν η ΑΕΚ χάσει αυτή τη μοναδική ευκαιρία θα χτυπάει το κεφάλι της και θα χρεωθεί και το έγκλημα που πρόκειται να γίνει. Διότι, αν τελικά γίνει εκεί το ποδοσφαιρικό γήπεδο, θα είναι καταστροφή γενικότερα για τον αθλητισμό. Πάνω από 5000 παιδιά σε καθημερινή βάση θα είχαν κέντρο αναφοράς το αθλητικό πολιτιστικό κέντρο της ΑΕΚ.

Αλλά αυτή η καταστροφική κυβέρνηση των ανδρεικέλων με γοργές διαδικασίες, ψήφισε έναν νόμο με δύο άρθρα το 81 και το 82 που αφορούν το ποδοσφαιρικό γήπεδο της ΑΕΚ (Αγ. Σοφία). Τα άρθρα τα ψήφισαν: Ν. Δ. , ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΑΝΕΛ, ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ. Όλα τα καλά παιδιά. Βάση ποιας λογικής;

Τώρα θα μου πείτε ότι ζητάω «ψύλους στα άχυρα», γιατί εδώ τα πράγματα δεν βαδίζουν με βάση τη λογική. Παραδείγματος χάριν, το επαγγελματικό ποδόσφαιρο δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με τον αθλητισμό, και αυτοί οι κύριοι που ψήφισαν τον νόμο δεν είναι δυνατόν να μην το ξέρουν αυτό, για αυτό είναι επικίνδυνοι για την δημόσια υγεία. Γιατί, στην ουσία, άλλα πράγματα είχαν στο μυαλό τους όταν ψήφιζαν. Παραδείγματος χάριν, τι έχουν να μας πούνε για τα 660 στρέμματα της Δραπετσώνας που εν μια νυκτή αποχαρακτηρίστηκαν από «πράσινο», με συνοπτικές διαδικασίες, και τα μετέτρεψαν σε «Λιμενοβιομηχανική ζώνη»; Τι εξυπηρετεί ο νέος αυξημένος συντελεστής δόμησης; Και κάτι ακόμα. Γιατί η περιφέρεια Αττικής ενέκρινε περιβαλλοντικούς όρους για λειτουργία μονάδας της εταιρίας «BP Ελληνική Α.Ε. Πετρελαιοειδών» στην Δραπετσώνα;

Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται, και η ψήφιση του νόμου, δεν ήταν μια τυχαία πράξη. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα.

Η ερασιτεχνική ΑΕΚ

Εμείς πάντως, μιλήσαμε και με ανθρώπους του Δ. Σ. της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ. Ο κ. Δ. Σταματιάδης είναι ο γιος του παλιού μεγάλου ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ Σταματιάδη της δεκαετίας του 50, ο οποίος σήμερα είναι αρχηγός του τμήματος στίβου, που παλεύει με νύχια και με δόντια, να κρατήσει το τμήμα, το οποίο έχει βγάλει μεγάλους αθλητές με κορυφαίο το Γ. Παπαβασιλείου.

Πως βλέπεις τα πράγματα, μετά την ψήφιση του νόμου να γίνει το γήπεδο στη Φιλαδέλφεια; Δεν νομίζεις ότι είναι μια χαμένη ευκαιρία για την Ερασιτεχνική ΑΕΚ;

– Εάν με ρωτάς σαν άτομο, ασφαλώς και θα ήθελα να γίνουν περισσότερα πράγματα, και να δημιουργηθούν άλλου είδους εγκαταστάσεις, αυτό όμως είναι αδύνατον με τις παρούσες συνθήκες. Το ζητούμενο λοιπόν είναι, αν είναι δυνατόν, να βρεθεί τρόπος να στεγαστούν, όσο το δυνατόν περισσότερα αθλήματα. Το ποδόσφαιρο έχει προτεραιότητα.

Για να καταλάβω ένα πράγμα, γιατί η ΠΑΕ να μην πάει στο ΟΑΚΑ; Εκεί είναι όλα έτοιμα. Έτσι θα μείνει ο χώρος για τις ανάγκες των ερασιτεχνικών αθλημάτων. Απλά πράγματα.

– Σε όλα αυτά έχουν αποφασίσει οι συνελεύσεις τις ΑΕΚ. Η πλειοψηφία των οπαδών της ΑΕΚ θέλει γήπεδο στη Ν. Φιλαδέλφεια.

Οι οπαδοί κάνουν κουμάντο ή εσείς;

– Νίκο, οι οπαδοί έχουν καταφέρει και έχουν γίνει μέλη στην Ερασιτεχνική ΑΕΚ και έχουν δικαίωμα ψήφου. Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, υπάρχει απόφαση.

Ναι, αλλά αυτό δεν οδηγεί πουθενά. Θα γίνει ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες μιας ιδιωτικής επιχείρησης με το όνομα ΑΕΚ και, πρόσεξε και κάτι άλλο, μεγάλο μέρος των χρημάτων για την κατασκευή του γηπέδου έχει ήδη δοθεί από το πρώην Περιφερειάρχη Σγουρό, που είναι δικά μας χρήματα (χρήματα των ανέργων, των ανασφάλιστων, των συνταξιούχων, των αστέγων). Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι όλες οι ΠΑΕ είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις ξένες και εχθρικές προς τα συμφέροντα του Ελληνικού λαού, δεν έχουν καμιά σχέση με τον αθλητισμό. Οι ΠΑΕ δεν παράγουν, δεν διδάσκουν αθλητισμό.

– Συμφωνώ μαζί σου, για αυτό και τα χρήματα που έδωσε η Περιφέρεια τα έδωσε στην Ερασιτεχνική ΑΕΚ και όχι στην ΠΑΕ.

Δεν είναι ντροπή τα δικά μου και τα δικά σου χρήματα και των οπαδών της ΑΕΚ να πηγαίνουν στο Μελισσανίδη, ο οποίος είναι εντελώς ξένο σώμα με την πραγματική ΑΕΚ;

– Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο.

Και βέβαια η Ερασιτεχνική ΑΕΚ σαν εντολοδόχος που την τραβάει από την μύτη ο κ. Μελισσανίδης, κάνει ότι της λέει. Ξέρεις Δημήτρη εκείνο που είναι πραγματικά λυπηρό είναι ότι πριν δέκα, δώδεκα χρόνια έγινε ένα μεγάλο έγκλημα εναντίον του αθλητισμού όταν η τότε κυβέρνηση χάρισε το Καραϊσκάκη στον τότε ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Κόκαλη, πετώντας έξω δεκάδες σωματεία και χιλιάδες αθλητές, διαλύοντας τον αθλητισμό της Νομαρχίας Πειραιά και ένα μεγάλο κομμάτι της Αττικής. Σημείωσε δε ότι το στάδιο Καραϊσκάκη είχε κοστίσει εκατομμύρια στον Ελληνικό λαό, η ανακατασκευή του, γιατί εκεί έγιναν οι Πανευρωπαϊκοί Αγώνες του 1969. Και τώρα, πάλι η ίδια κυβέρνηση, δεν έχει σημασία αν τότε ήταν το ΠΑΣΟΚ και σήμερα είναι η Ν.Δ., οι ίδιοι άνθρωποι, έχουν έτοιμο ένα δεύτερο έγκλημα εναντίον του αθλητισμού, κλωτσώντας κυριολεκτικά μια ευκαιρία, που θα μπορούσε να ανεβάσει το πολιτιστικό και αθλητικό επίπεδο, και όχι μόνο βέβαια, σχεδόν σε όλη την Αττική. Δεν είναι λοιπόν κρίμα να γίνονται τέτοια συνειδητά εγκλήματα;

– Θέλω να πω, ότι το ποδόσφαιρο είναι αιμοδότης του Ελληνικού αθλητισμού. Η ΑΕΚ, χρειάζεται, να έχει ένα ισχυρό επαγγελματικό ποδοσφαιρικό τμήμα, για να μπορούμε και εμείς να εισπράττουμε το 10% που μας ανήκει.

Δημήτρη τα πιστεύεις αυτά που λες;  Σε ρωτάω γιατί είσαι και έξυπνος και έντιμος άνθρωπος.

– Κοίταξε, καταλαβαίνω τι μου λες. Τα μεγάλα σωματεία της χώρας μας έχουμε αυτό το πρόβλημα. – Δεν είμαστε ούτε ΡΕΑΛ, ούτε ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ, ούτε ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ. Στην Ελλάδα αυτή είναι η κατάσταση.

Ο θανάσιμος εναγκαλισμός

 

Αν η ΑΕΚ, ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ, ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, ο ΠΑΟΚ κλπ δεν καταφέρουν να απαλαγούν από αυτό το θανάσιμο εναγκαλισμό των ΠΑΕ, θα διαλυθούν ή θα φυτοζωούν όπως γίνεται περίπου σήμερα. Σοβαρή δουλειά δεν θα κάνουν.

Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι οι ΠΑΕ είναι αδηφάγες. Δεν τους ενδιαφέρει ο αθλητισμός. Τα αφεντικά τους τις χρησιμοποιούν για άλλους σκοπούς. Παραδείγματος χάριν, ο Μελισσανίδης, ο οποίος αγόρασε τον ΟΠΑΠ για ένα κομμάτι ψωμί, και την ΑΕΚ χωρίς να δώσει ούτε ένα ευρώ από ότι διαβάζουμε, τώρα θέλει να χτίσει και το γήπεδο τσάμπα. Ο Μελισσανίδης είναι από τους γνωστότερους επιχειρηματίες των τελευταίων χρόνων. Η εμπλοκή του με τον κόσμο της μπάλας έγινε κάτω από πολύ μεγάλη μελέτη. Ο μνημονιακός συρφετός έχει ανάγκη από Μελισσανίδιδες. Έχουμε να δούμε πράγματα και θαύματα π.χ. τι θέση θα πάρει η Νέα Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου και ο νέος Δήμαρχος Κερατσινίου Δραπετσώνας Χ. Βρετάκος; Πως η έκταση που είχε χαρακτηριστεί περιοχή ανάπλασης με συνοπτικές διαδικασίες μετατράπηκε σε λιμενοβιομηχανική ζώνη; Ποιος ήταν ο ρόλος του Σγουρού του απερχόμενου Περιφερειάρχη; Τι εξυπηρετεί ο νέος αυξημένος συντελεστής δόμησης; Ποιος θα απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα; Όταν περπατάς σε αυτές τις γειτονιές, οι άνθρωποι τα κουβεντιάζουν. Για να δούμε τι θα δούμε.

 

kapsimi

kapsimi

kapsimi

Τα σχόλια δεν είναι διαθέσιμα

Άποστολή άρθρου μέσο Email