Έ, λοιπόν, ΟΧΙ!

Το πρώτο που δεν θέλουμε είναι να επικρατήσει το «ΝΑΙ». Και ας σκεφτούμε τι κάναμε γι΄ αυτό τις προηγούμενες μέρες, αλλά και τι θα κάνουμε την Κυριακή.

Όλοι, ανεξαρτήτως του τρόπου με το οποίο θα πούμε το τριπλό «ΟΧΙ», ελπίζω να συμφωνούμε ότι ένα ενδεχόμενο «ΝΑΙ», θα συνιστά μια οπισθοδρόμηση άνευ προηγουμένου. Θα συνιστά μια μακροχρόνια ακύρωση του ρόλου που μπορεί να παίξει ο λαϊκός παράγων στις εξελίξεις. Ποιος θα μπορεί να επικαλείται πλέον τη λαϊκή δυσαρέσκεια, τη λαϊκή θέληση για μια άλλη πορεία αυτού του τόπου;

Και επειδή δεν θα έχει καμιά σημασία τη Δευτέρα, αν το «ΝΑΙ» επικρατήσει ως προϊόν φόβου, ας φροντίσουμε με τις επιλογές μας να ακυρώσουμε μια τέτοια προοπτική.

Θέλουμε λοιπόν να πούμε: ΟΧΙ στην πρόταση- μνημόνιο των «θεσμών». ΟΧΙ στην πρόταση- μνημόνιο της κυβέρνησης. ΟΧΙ στην Ευρωπαϊκή Ενωση που γεννά και αναπαράγει το πρόβλημα!

Δυστυχώς, αφού η κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση του ΚΚΕ για δημοψήφισμα με τα τρία αντίστοιχα ερωτήματα, το ερώτημα στο οποίο καλούμαστε να απαντήσουμε την Κυριακή αφορά μόνο στις προτάσεις των «θεσμών».

Ήταν προφανές και έγινε προφανέστερο ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει το «ΟΧΙ». Είναι έτοιμη λοιπόν να ερμηνεύσει ένα πλειοψηφικό «ΟΧΙ», ως επιδοκιμασία της δικής πρότασης και ως υποστήριξη της «εντός των τειχών» της ΕΕ αναζήτησης «λύσης».

Είναι όμως εξίσου προφανές ότι το ερωτηματολόγιο σε ένα δημοψήφισμα, όπως και τα διλήμματα σε όποια πολιτική μάχη, διαμορφώνονται από τον πολιτικό συσχετισμό. Άρα, ήταν γνωστό ότι η κυβέρνηση δεν επρόκειτο να δεχθεί «ενοχλητικά» ερωτήματα.

Μια επιλογή, για τον υποστηρικτή του τριπλού «ΟΧΙ», απέναντι στην κατάσταση αυτή, είναι η αποχή, ή το άκυρο. Μια τέτοια επιλογή διασφαλίζει τη διακριτή και σχετικά μετρήσιμη πολιτική δύναμη του φορέα αυτής της άποψης. Εξασφαλίζει επίσης την ανόθευτη ερμηνεία της συγκεκριμένης ψήφου.

Έναντι αυτών, η επιλογή του άκυρου ψηφοδελτίου, έχει την εξής αδυναμία: Δίνει στην κυβέρνηση και σε όσες πολιτικές δυνάμεις υποστηρίζουν το «ΟΧΙ», την αποκλειστική «ιδιοκτησία» του σχετικού ποσοστού, άρα και το δικαίωμα στην ερμηνεία του.

Η άλλη επιλογή για τον υποστηρικτή του τριπλού «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα της Κυριακής, είναι το «έγκυρο» «ΟΧΙ». Εν γνώσει του ότι πρόκειται για μια «ανάπηρη» απάντηση.

«ΟΧΙ», λοιπόν! Για να μην ξαναγυρίσουμε στα μνημόνια με … λαϊκή εντολή ενός «ΝΑΙ».

«ΟΧΙ», λοιπόν! Για να αφαιρέσουμε από την κυβέρνηση το δικαίωμα να υποστηρίζει ότι το συγκεκριμένο ποσοστό είναι «δικό της», ότι είναι ποσοστό υποστήριξης της μέχρι τώρα τακτικής της και της πρότασης- μνημόνιο που έχει υποβάλει η ίδια, ποσοστό υπέρ του «πάση θυσία ευρώ».

«ΟΧΙ», για να διατηρούμε ανοιχτό το δρόμο για τους αγώνες που έρχονται και απαιτούν το μέγιστο βαθμό συσπείρωσης της εργατικής τάξης γύρω από τους στόχους κατάργησης των μνημονίων, της μονομερούς διαγραφής του χρέους, της αποδέσμευσης από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ετικέττες: , ,

kapsimi

kapsimi

kapsimi

8 Σχόλια - "Έ, λοιπόν, ΟΧΙ!"

 1. Ο/Η Το ΟΧΙ που ήταν εξαρχής ΝΑΙ... λέει:

  Αυτό το σχόλιο, πρακτικά και μόνο πρακτικά, είναι ετεροχρονισμένο. Ουσιαστικά όμως είναι άκρως επίκαιρο, κάτι που φαντάζομαι αντιλαμβάνεται πλήρως ο κ. ΔΑΝΗΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ στον οποίο απευθύνομαι.
  Και το ότι σχολιάζω ετεροχρονισμένα οφείλεται στο ότι μόλις τώρα διάβασα το παραπάνω άρθρο.
  Παρ’ όλα ταύτα, τώρα που αποδείχτηκε ότι το ΟΧΙ έγινε το τεράστιο απευχόμενο ΝΑΙ, μήπως ο κ. ΔΑΝΗΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ θα έπρεπε με νέο άρθρο του να αναγνωρίσει ότι σε σχέση με το δημοψήφισμα το ΚΚΕ είχε ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ;
  Μήπως δηλαδή θα έπρεπε να αναγνωρίσει πως αν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν ένα ηχηρότατο π.χ. 30% ΑΚΥΡΟ που θα εκφραζόταν με το «ψηφοδέλτιο» του ΚΚΕ στην κάλπη, ο λαός θα είχε στείλει ένα σαφέστατο ΟΧΙ στην αντιλαϊκή πολιτική;;;
  Ας μην παραμυθιαζόμαστε. Το δημοψήφισμα ήταν ολοφάνερα «μαίμού».
  Κι αλίμονο αν παίρνουμε στα σοβαρά τις μαϊμούδες και υιοθετούμε το τάχα ΟΧΙ τους για δική μας άρνηση.
  Επομένως, ένας έμπειρος, μα πάνω απ’ όλα τίμιος δημοσιογράφος, έστω και ετεροχρονισμένα, οφείλει να δικαιώνει το δίκιο και στην προκείμενη περίπτωση το ΚΚΕ!
  Είναι πολύ δύσκολοι και πολύ ύποπτοι οι καιροί, γι’ αυτό και απαιτείται ν’ αναλαμβάνουμε όλοι τις ευθύνες μας και κυρίως όταν κάνουμε λάθος-λάθη.
  Ας αναλάβουμε λοιπόν καθείς τις ευθύνες μας κι ας μην ψάχνουμε να βρούμε καλά και σώνει ψεγάδια εκεί που δεν υπάρχουν και στην προκείμενη στο ΚΚΕ.
  Γιατί μόνο σε βάρος μας είναι να στεκόμαστε απέναντι απ’ το ΚΚΕ και δη στις σημερινές συνθήκες.

  Καλή Γκέλμπεση – συγγραφέας

 2. Ο/Η Μαρία λέει:

  Να παίξουμε δηλαδή με μια σημαδεμένη, εν γνώσει μας, τράπουλα; Να τους επιτρέψουμε να κομπάσουν ότι μπορούν να μας έχουν στο τσεπάκι τους; Όχι υπάρχουν άνθρωποι που δεν τρώνε τη φόλα. Χαίρομαι που η ηγεσία του ΚΚΕ είναι φωτισμένοι άνθρωποι. Η συμφωνία της Βάρκιζας δεν ξαναυπογράφεται.

  • Ο/Η Ψευδοανώνυμος λέει:

   Τουλάχιστον αναντίστοιχο το ότι γνωρίζουμε ότι η τράπουλα είναι σημαδεμένη με το ότι θα τους αφήσουμε να κομπάσουν ότι τάχα μου μας έχουν στο τσεπάκι.

 3. Ο/Η Giannis Adamakopoulos λέει:

  Αν «οπορτουνας» ειναι οποιος εξακολουθει να πιστευει στο Μαρξισμο-Λενινισμο και οχι στο Μπελισμο-Μαιλισμο των ταλιμπαν της θλιβερης ηγεσιας που εχει κατσει στο σβερκο του κομματος,αλλοιωνοντας τη φυσιογνωμια του και παραχαρασσοντας τη δοξασμενη-με ολα τα λαθη και τις αδυναμιες- ιστορια του, τοτε εγω δηλωνω αμετανοητος και περηφανος «οπορτουνας»!

 4. Ο/Η βασιλης λέει:

  ναι οχι οχι αλλα οχι κ.λ.π τι ειναι αυτα ρε συντροφε απο ποτε οι κομμουνηστες μιλανε τι γλωσα του της δημιουργικης ασαφειας του βαρουφακη

 5. Ο/Η Κική Δάσιου λέει:

  ΑΚΥΡΟ ΟΧΙ, λοιπόν! Για να μην ξαναγυρίσουμε στα μνημόνια με … λαϊκή εντολή ενός ανάπηρου «ΟΧΙ».

 6. Ο/Η antivaro λέει:

  Δεν πειράζει να διστάζεις, αν μετά προχωράς μπροστά. http://antivaro-for-marx-and-lenin.blogspot.gr/2015/07/blog-post_4.html

 7. Ο/Η Νικ λέει:

  Έλα μωρή οπορτούνα,κάνε άλλη μια κωλοτούμπα!

Άποστολή άρθρου μέσο Email